Iatropedia

Eurostat: 1 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ένα πλήρες γεύμα κάθε δύο μέρες

fish

Αυξάνονται συνεχώς όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν μέρα παρά μέρα για να τρώνε καλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ένα πλήρες γεύμα με ψάρι, κρέας ή αντίστοιχη φυτική πρωτεΐνη κάθε δύο μέρες, διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το υποστηρίξουν, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Ειδικά απ’ όσους έχουν χαμηλό εισόδημα που τους θέτει σε κίνδυνο φτώχειας, σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα δεν μπορούν να κάνουν ένα γεύμα με πρωτεΐνη μέρα παρά μέρα.

Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν τη χώρα μας στην πέμπτη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ικανότητα αυτή, που αποτελεί σημαντικό δείκτη της υλικής και κοινωνικής στέρησης.

Τα δεδομένα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat). Όπως αναφέρει, το 2023 το 9,5% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν μπορούσε να κάνει ένα πλήρες γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2022 (ήταν 8,3%).

Ειδικά μεταξύ όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,3% κατά μέσον όρο. Και αυτό ήταν αυξημένο, έναντι του 2022 (ήταν 19,7%).

Στην Ελλάδα, όμως, εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν πλήρες γεύμα τρεις φορές την εβδομάδα είναι περισσότεροι. Φθάνουν στο σχεδόν 11% του πληθυσμού και υπερβαίνουν το 38% σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Σύμφωνα με την Eurostat, κίνδυνο φτώχειας διατρέχουν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου.

Ποιες χώρες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων υψηλού κινδύνου για φτώχεια, που αδυνατούν να κάνουν πλήρες γεύμα μέρα παρά μέρα, είναι:

Στον αντίποδα, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι:

Η ικανότητα ενός νοικοκυριού να κάνει ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ισοδύναμη φυτική πρωτεΐνη μέρα παρά μέρα είναι ένα από τα στοιχεία που καταγράφονται στα νοικοκυριά για να υπολογιστεί ο δείκτης σοβαρής υλικής & κοινωνικής στέρησης, εξηγεί η Eurostat.

Φωτογραφία: iStock