Περισσότεροι από επτά στους εκατό Ευρωπαίους δουλεύουν επί σχεδόν 10 ώρες την ημέρα, με τους Έλληνες να είναι οι «πρωταθλητές» στην υπερεργασία αφού η αντίστοιχη αναλογία είναι πάνω από ένας στους δέκα.
Στον αντίποδα, η υπερβολική εργασία είναι σχεδόν άγνωστη έννοια σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Το 2023, το 7,1% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζονταν υπερβολικά πολύ, φθάνοντας ή ξεπερνώντας τις 49 ώρες την εβδομάδα. Από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό υπερεργασίας. Φτάνει στο 11,6% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).
Αν και το ποσοστό των σκληρά εργαζομένων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο εντός της ΕΕ, είναι λίγο πιο χαμηλό απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το 2002 η υπερεργασία αφορούσε το 12,6% των εργαζομένων στην Ελλάδα και το 2021 το 14,3%.
Το 2023, στη δεύτερη θέση της υπερβολικής εργασίας μετά την Ελλάδα βρισκόταν η Κύπρος. Το 10,4% των εργαζομένων της δούλευαν επί 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Στην τρίτη θέση βρισκόταν η Γαλλία, με 10,1%.
Την λιγότερη υπερεργασία είχε η Βουλγαρία (μόλις το 0,4% των εργαζομένων δούλευαν 49 ή περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως). Λίγο περισσότερη είχαν η Λιθουανία και η Λετονία με 1,1% η κάθε μία.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται υπερβολικά πολύ ήταν πολύ περισσότεροι από τους υπαλλήλους. Τα ποσοστά ήταν 29,3% έναντι 3,6% αντιστοίχως σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η υπερεργασία ήταν πιο συχνή μεταξύ των εξειδικευμένων εργαζομένων στην γεωργία, την δασοκομία και την αλιεία. Σε αυτούς τους επαγγελματικούς τομείς το 27,5% των εργαζομένων δούλευαν πολλές ώρες καθημερινά. Ακολουθούσαν οι μάνατζερ, όπου περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 21,9%) εργάζονταν τόσο σκληρά. Σε όλα τα άλλα επαγγέλματα το μέσο ποσοστό υπερεργασίας ήταν 7,3%.
Φωτογραφία: iStock