Ευάλωτος ο τουρισμός στα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές
Του: Κωνσταντίνου Κουσκούκη*
Ο ευρωπαϊκός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές κρίσεις, όπως πόλεμος και τρομοκρατικές επιθέσεις, πολιτικές αναταραχές, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες βλάβες στα συστήματα πληροφορικής.
Οι κλιματικοί κίνδυνοι παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη, επηρεάζοντας την ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους. Τα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την ήπειρο γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτα, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν καύσωνες και ξηρασίες, ενώ άλλες να βιώνουν εκτεταμένες πλημμύρες.
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, σε πολύπλοκες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφορών, των εγκαταστάσεων διαμονής και των τουριστικών αξιοθέατων. Επίσης, η ταξιδιωτική βιομηχανία είναι ευάλωτη στην πολιτική αστάθεια, στις συνοριακές συρράξεις και άλλες προκλήσεις όπως ο Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, γι’ αυτό οι ευρωπαϊκοί προορισμοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σύνθετες, μακροπρόθεσμες απειλές.
Η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των κρίσεων, που επηρεάζουν τον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με τη δυναμική των παγκόσμιων ταξιδιών, ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένη ευπάθεια σε κρίσεις.
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα σοβαρές κρίσεις, επιβάλλεται οι εθνικοί οργανισμοί τουρισμού και τα υγειονομικά συστήματα να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στον συντονισμό με τις περιφερειακές Αρχές, τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, τους κόμβους μεταφορών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρέχοντας, παράλληλα, σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες στους επισκέπτες με αξιόπιστες ενημερώσεις.
Επιπλέον, πρέπει να ενώνουν την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τους επισκέπτες σε μια συντονισμένη αντίδραση, να παρακολουθούν τις επιπτώσεις των κρίσεων στον τουριστικό τομέα και να προσφέρουν καθοδήγηση και διαβεβαίωση στις επιχειρήσεις και στους ενδιαφερομένους, αλλά και να παρακολουθούν την ασφάλεια και τη φήμη, προστατεύοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας από την παραπληροφόρηση.
Οι εθνικοί φορείς του τουρισμού θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό κινδύνων, αναλύοντας δεδομένα από πολλούς προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, παρακολουθώντας συγχρόνως τις προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων για να σχεδιάσουν την αντίδρασή τους σε κάθε στάδιο μιας μεγάλης κρίσης με ετοιμότητα, να διασφαλίζεται ότι τα μέτρα ανθεκτικότητας ενισχύουν τη μελλοντική ετοιμότητα.
Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, ο τομέας του τουρισμού συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των παγκόσμιων κρίσεων, όχι ως πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί το μέλλον του τουρισμού. Με την προώθηση της ανθεκτικότητας και την ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης κρίσεων μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα αναπτυχθεί εν όψει των μελλοντικών προκλήσεων. Στρατηγικός στόχος είναι να εφοδιαστούν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και οι εταίροι τους με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας στη διαχείριση κρίσεων.
- O Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι Καθηγητής Δερματολογίας και Νομικός, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής