Iatropedia

Ευγνωμοσύνη: Η αρετή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα του Χάρβαρντ

Happy, freedom and smile with woman in nature for peace, relax and youth with blue sky mockup. Journey, adventure and happiness with girl enjoying outdoors for summer break, vacation and holiday

Η ευγνωμοσύνη φάνηκε να έχει προστατευτική δράση απέναντι σε όλες τις αιτίες που εξετάστηκαν, κυρίως όμως έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η ευγνωμοσύνη ως εμπειρία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει μια σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης, χαμηλότερου κινδύνου ψυχικής δυσφορίας και μεγαλύτερης συναισθηματικής και κοινωνικής ευημερίας. Ωστόσο, η συσχέτισή της με τη σωματική υγεία είναι λιγότερο κατανοητή», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Ying Chen, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας. «Η μελέτη μας παρέχει τα πρώτα εμπειρικά στοιχεία για αυτό το θέμα, υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία της ευγνωμοσύνης μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study για να αξιολογήσουν τα επίπεδα ευγνωμοσύνης και θνησιμότητας μεταξύ 49.275 μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.

Το 2016, οι συμμετέχοντες, η ηλικία των οποίων ήταν, κατά μέσο όρο, τα 79 έτη, συμπλήρωσαν ένα Ερωτηματολόγιο Ευγνωμοσύνης έξι στοιχείων στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν δίνοντας έναν βαθμό ανάλογα με το αν συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με δηλώσεις όπως: «Έχω τόσα πολλά στη ζωή για τα οποία είμαι ευγνώμων» και «Αν έπρεπε να απαριθμήσω όλα αυτά για τα οποία ένιωθα ευγνώμων, η λίστα θα ήταν πολύ μεγάλη».

Το 2019, οι ερευνητές επανήλθαν για να δουν αν υπήρχαν θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων, καταγράφοντας τους θανάτους από κάθε αιτία, αλλά και από συγκεκριμένες αιτίες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, αναπνευστικές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, λοιμώξεις και τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης κατέγραψαν 4.608 θανάτους. Από τις αιτίες που εξετάστηκαν, η πιο συχνή ήταν η καρδιαγγειακή νόσος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι βαθμολογίες στο Ερωτηματολόγιο Ευγνωμοσύνης ήταν στο υψηλότερο τριτημόριο είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που ήταν στο κατώτερο 33%. Η ευγνωμοσύνη φάνηκε να έχει προστατευτική δράση απέναντι σε όλες τις αιτίες που εξετάστηκαν, κυρίως όμως έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για την ακριβέστερη ποσοτικοποίηση του αντίκτυπου της ευγνωμοσύνης στη θνησιμότητα, η μελέτη υιοθέτησε μια «συντηρητική προσέγγιση» ως προς τον έλεγχο των κοινωνικοδημογραφικών δεδομένων, του ιστορικού υγείας και του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως η συμμετοχή στην κοινωνία, η συμμετοχή σε θρησκευτικές δραστηριότητες και η αισιοδοξία, που συχνά έχουν σημεία αλληλεπικάλυψης με την ευγνωμοσύνη.

Πώς «καλλιεργείται» η ευγνωμοσύνη

«Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τρόποι να καλλιεργήσει κανείς σκόπιμα την ευγνωμοσύνη, όπως να γράφει ή να συζητά αυτά για τα οποία είναι ευγνώμων μερικές φορές την εβδομάδα», ανέφερε η Chen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου στο JAMA Psychiatry.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θερμοπληξία: Πώς θα προστατευτούμε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30-35 βαθμούς Κελσίου

Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου

Μαύρη σοκολάτα και κακάο μειώνουν πίεση και χοληστερίνη