Σωτήριο αποδείχθηκε για μία 97χρονη γυναίκα το εμβόλιο του HPV, που φυσιολογικά χορηγείται σε νεαρά κορίτσια για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από προχωρημένο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.
Η ασθένειά της ήταν τόσο προχωρημένη, ώστε το δεξιό της πόδι ήταν καλυμμένο από όγκους που δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν χειρουργικά. Ούτε μπορούσε όμως να της γίνει ακτινοθεραπεία.
Οι γιατροί στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι όπου διαγνώσθηκε, αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι πρωτοφανές: να την εμβολιάσουν εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Η απόφαση αυτή βασίσθηκε σε επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι μερικές φορές ο ιός παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.
«Η 97χρονη δεν ήταν κατάλληλη υποψήφια για χειρουργική θεραπεία εξαιτίας του μεγέθους και του αριθμού των όγκων της», δήλωσε η Dr. Anna J. Nichols, διευθύντρια στην Κλινική Δερματικών Καρκίνων Υψηλού Κινδύνου του πανεπιστημίου. «Για τους ίδιους λόγους δεν μπορούσε να γίνει ακτινοθεραπεία».
Αφού δεν υπήρχαν άλλες θεραπευτικές επιλογές, η Dr. Nichols αποφάσισε να δοκιμάσει το εμβόλιο του HPV.
Έξι φορές
Στην αρχή έκανε δύο δόσεις από το 9δύναμο εμβόλιο του HPV στο μπράτσο της γυναίκας, με απόσταση έξι εβδομάδων η μία από την άλλη. Και ύστερα, έκανε εγχύσεις του εμβολίου πάνω σε μερικούς από τους όγκους.
Οι άμεσες ενδο-ογκικές εγχύσεις έγιναν τέσσερις φορές σε διάστημα 11 μηνών.
Όπως γράφουν η Dr. Nichols και οι συνεργάτες της στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology, μέχρι να περάσουν οι 11 μήνες οι όγκοι της 97χρονης είχαν εξαφανιστεί.
Επιπλέον, παρότι έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος από την ολοκλήρωση των εμβολιασμών, η γυναίκα δεν έχει καμία ένδειξη υποτροπής. Και ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγους μήνες τα 100 της χρόνια.
«Ούτε κατά διάνοια περίμενα τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο γιος της ασθενούς Ian McKenzie. «Ήταν σαν να πέθαιναν ένας-ένας οι όγκοι της.
»Ελπίζω να δοκιμαστεί και σε άλλους ασθενείς με δερματικούς καρκίνους το εμβόλιο του HPV και να γίνουν κλινικές μελέτες με αυτό».
Λίγες μελέτες ως θεραπεία
Τα εμβόλια για τον ιό HPV έχουν ήδη φέρει επανάσταση στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του πρωκτού και του στόματος. Ωστόσο οι μελέτες για την θεραπευτική αξία τους είναι περιορισμένες.
Στην 97χρονη από το Μαϊάμι, χρησιμοποιήθηκε το 9δύναμο εμβόλιο του HPV.
Η ομάδα της Dr. Nichols το έχει δοκιμάσει με επιτυχία και σε δύο άλλους ασθενείς. Ο ένας επίσης έπασχε από ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά ο άλλος είχε βασικοκυτταρικό.
Τα δύο αυτά καρκινώματα είναι δερματικοί καρκίνοι, πολύ πιο συχνοί από το μελάνωμα. Στην πραγματικότητα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Ευτυχώς όμως σπανίως κάνει μεταστάσεις.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει το 20% των δερματικών καρκίνων.
Συνήθως εκδηλώνεται στα σημεία του σώματος που συχνότερα εκτίθενται στον ήλιο (π.χ. πρόσωπο, αυτιά, αυχένας, χείλη, χέρια).
Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση. Όταν όμως υπάρχουν πολλαπλοί όγκοι, η εγχείρηση δεν είναι πάντοτε ρεαλιστική επιλογή.
Τα εμβόλια για τον ιό HPV δεν είναι εγκεκριμένα για θεραπεία των δερματικών καρκίνων.