Iatropedia

Έξυπνα τρικ για να νικήστε την οστεοπόρωση!

Γυρίζουν …την πλάτη στην οστεοπόρωση οι Ελληνίδες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση 855.500 Ελληνίδες άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση, το 51% δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας και μόνο το 17% ακολουθούν την αγωγή που τους έδωσε ο ιατρός τους.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η οστεοπόρωση είναι ένας ‘αθόρυβος κλέφτης’ που μπορεί να σας στερήσει τη δύναμη και την ενέργεια από τα οστά σας και τη δυνατότητά σας να είστε δραστήριες, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση, θετική στάση και με την θεραπευτική αγωγή που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας, η οστεοπόρωση δεν χρειάζεται να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή.’

Η παραδοσιακή αντιμετώπιση των ασθενών με οστεοπόρωση ως αδύναμες, ευάλωτες γυναίκες, ανατρέπεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 500 ιατρών και 1.000 γυναικών σε πέντε χώρες.

Όπως κατέδειξε το 93% των συμμετεχόντων είναι αποφασισμένες ν α μην αφήσουν την οστεοπόρωση να τις εμποδίσει να απολαύσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε σημαντική διάσταση ‘οπτικής’ της νόσου μεταξύ ιατρών και ασθενών. Ενώ το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα περιγράφουν τον εαυτό τους ως δραστήριο, οι ιατροί φαίνονται να έχουν πιο στερεοτυπική εικόνα για την ασθένεια και τους ασθενείς, με το 58% να περιγράφουν τις γυναίκες με οστεοπόρωση ως ‘αδύναμες και εύθραυστες’.

Οι απόψεις των γυναικών και των ιατρών διίστανται και όσον αφορά στην θεραπευτική αγωγή κατά της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιατρών, γύρω στο 30% των ασθενών παραλείπει κάποιες φορές τη δόση της αγωγής.

Αντίθετα, ένα ανησυχητικό ποσοστό των γυναικών που ρωτήθηκαν (70%) ομολόγησαν πως έχουν παραλείψει κάποια δόση είτε άθελά τους είτε, ακόμα χειρότερα, σκόπιμα. Στους λόγους της σκόπιμης παράλειψης της δόσης συμπεριλαμβάνονται ο φόβος για τις παρενέργειες (18%), οι περίπλοκες οδηγίες της αγωγής (11%), η αγωγή που δυσκολεύει ή παρεμποδίζει την καθημερινή ζωή (12%) και η αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου (12%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση;

Μήπως είστε θύμα της οστεοπόρωσης; Κάντε το τεστ!