Εξωσωματική με έκπτωση σε καιρό κρίσης!
Έτσι για να κρατήσουν ένα μωρό στην αγκαλιά τους τα νεαρά ζευγάρια περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές για να πάρουν έγκριση για φάρμακα εξωσωματικής αλλά και για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας καθώς και για χορήγηση γοναδοτροπινών στους άνδρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHERE) περίπου 350.000 κυοφορούνται κάθε χρόνο με την εφαρμογή των τεχνικών αυτών, δηλαδή το 0,3% των 130 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στον κόσμο.
Ο αριθμός των πέντε εκατομμυρίων παιδιών βασίζεται σε στοιχεία εξωσωματικών μέχρι το 2008 και σε εκτιμήσεις για τα τρεισήμισι χρόνια που ακολουθούν για τα οποία δεν υπάρχουν στατιστικές.
Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δέχτηκε έντονες κριτικές όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, όμως σήμερα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά πολλά άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.
«Οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να σημειώνεται αύξηση στις εγκυμοσύνες. Τα παιδιά που γεννιούνται είναι το ίδιο υγιή όπως και τα άλλα», δηλώνει ο Δρ Ντέιβιντ Αντερσον πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τον έλεγχο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Για τον Σάιμον Φίσελ, βρετανό ειδικό σε θέματα γονιμότητας, ο αριθμός των πέντε εκατομμυρίων παιδιών «δικαιολογεί απολύτως όλες τις νομικές και ηθικές μάχες, αλλά και τις αντιπαραθέσεις σε θέματα δεοντολογίας που έχουν δοθεί, καθώς και την αποδοχή των μεθόδων αυτών από την κοινωνία».
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, δείχνουν ότι 1,5 εκατομμύρια εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με την ευρεία έννοια (συμπεριλαμβανομένης και της σπερματέγχυσης) πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο. Το 1/3 από αυτές γίνεται στην Ευρώπη. Το ποσοστό επιτυχίας τους σταθεροποιείται στο 32%, σύμφωνα με τους ειδικούς.
ενημέρωση και έκπτωση 20% για εξωσωματική
Έκπτωση 20% για έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (IVF) του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, θα λάβουν όλα τα ζευγάρια που θα παραβρεθούν στην αίθουσα «Ν. Λούρος» στο ΜΗΤΕΡΑ την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, από τις 10 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα «Πρωτοπορία στην εξωσωματική» που διοργανώνει η Μονάδα IVF.
Τα ζευγάρια που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να τηλεφωνούν από τις 08.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα (Δευτέρα 10/03 έως Παρασκευή 14/03) και έως τις 15.00 το μεσημέρι (Σάββατο 15/03) στα τηλέφωνα 210-686.98.27 έως 30. Η προσφορά για την έκπτωση μπορεί να αξιοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2014.
Η ενημέρωση του κοινού την Κυριακή 16 Μαρτίου έχει ως στόχο να δοθεί ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου στα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή και να λύσουν τις απορίες τους σχετικά με τη θεραπεία στην οποία υποβάλλονται.
Να σημειωθεί εδώ ότι την πρώτη ημέρα της διημερίδας, το Σάββατο 15 Μαρτίου, θα παρουσιαστούν σε ιατρούς όλες οι νεότερες και μελλοντικές εξελίξεις και καινοτομίες στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή από διακεκριμένους επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Στην ημερίδα θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, ο Dr. Alan Thornhill, κλινικός εμβρυολόγος με 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ομ. Καθηγητής Αναπαραγωγικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Kent και μέλος της Δημόσιας Αρχής Ελέγχου των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Βρετανίας (HFEA).
Η HFEA θεωρείται παγκοσμίως, πρότυπο για θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς αποτελεί τον εγγυητή της καλής λειτουργίας των Μονάδων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, αλλά και της βιοηθικής και αξιολόγησης των νέων μεθόδων υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Επίσης έχει προσκληθεί ο Dr. Ramesan Navaratnarajah, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου Barts & Royal London Hospital ο οποίος είναι ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα για την υπογονιμότητα και την αναπαραγωγική ενδοκρινολογία με επιπλέον μελέτες που αφορούν στη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της υπογόνιμης γυναίκας.