Φαγούρα στο στήθος: Από τι μπορεί να προκαλείται και πώς να την αντιμετωπίσετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
φαγούρα στο στήθος
Το να αισθάνεστε φαγούρα στο στήθος σας δεν είναι λόγος ανησυχίας, αλλά αν είναι πολύ επίμονη μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό.

Ακριβώς όπως άλλα μέρη του σώματός σας, έτσι και το στήθος και οι θηλές σας μπορεί να σας φαγουρίζουν μερικές φορές, ειδικά εάν έχετε ξηρό δέρμα ή ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη χημική ουσία. Σε τι μπορεί όμως να οφείλεται αυτή η φαγούρα;

Η φαγούρα μπορεί να είναι πιο έντονη σε ορισμένες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια της περιόδου, μετά από γυμναστική, μετά από ένα ντους και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κνησμός στις θηλές στην εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος, ίσως αναρωτιέστε αν πρέπει να ανησυχείτε για αυτόν τον νέο και ασυνήθιστο κνησμό στις θηλές σας. Συχνά, όμως, είναι απλώς μια άλλη παρενέργεια της εγκυμοσύνης.

Οι αλλαγές στις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε περισσότερη φαγούρα από το συνηθισμένο.

Επίσης, έχετε στο νου σας ότι το στήθος σας συνήθως μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα σας θα τεντωθεί. Καθώς το δέρμα σας τεντώνεται, μπορεί να παρατηρήσετε φαγούρα, ευαισθησία και κάψιμο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως οι θηλές και το στήθος σας. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να φαίνεται πιο ξηρό ή ακόμα και να ξεφλουδίζει.

Το ίδιο ισχύει και για την φαγούρα στο στήθος κατά την διάρκεια της περιόδου σας.

Άλλες πιθανές αιτίες

Δερματίτιδα

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε φαγούρα στις θηλές εάν έχετε δερματίτιδα. Η δερματίτιδα είναι ένας γενικός όρος αναφέρεται σε διάφορους τύπους ερεθισμού του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος.

Τόσο η ατοπική όσο και η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στις θηλές.

Ατοπική δερματίτιδα. Είναι μια κοινή μορφή εκζέματος που δεν έχει πάντα μια ξεκάθαρη αιτία. Μαζί με τον κνησμό, πιθανότατα θα παρατηρήσετε και κάποια φλεγμονή, εξάνθημα ή ξεφλούδισμα του δέρματος. Αυτός ο κνησμός και ο ερεθισμός μπορεί να επηρεάσει τις θηλές και το στήθος σας, αλλά γενικά εμφανίζεται σε άλλα μέρη του σώματός σας, ιδιαίτερα στα γόνατα και τους αγκώνες.

Δερματίτιδα εξ επαφής. Αναφέρεται στον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από μια συγκεκριμένη αιτία, όπως η αλλεργία.

Μυκητιασική λοίμωξη

Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες είναι ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για την υγεία του κόλπου, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθούν σε άλλες ζεστές και υγρές περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των μαστών σας.

Τα βασικά συμπτώματα των λοιμώξεων από ζυμομύκητες περιλαμβάνουν εξάνθημα στις θηλές ή στο δέρμα του στήθους σας, σκάσιμο και αιμορραγία στις θηλές και έντονος πόνος, ειδικά αν θηλάζετε.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ζυμομύκητες στο στήθος εάν λαμβάνετε κάποια αντιβιοτικά.

Οι μολύνσεις ζύμης απαιτούν συνήθως θεραπεία με αντιμυκητιακά φάρμακα χωρίς ή με συνταγή.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα, μια λοίμωξη του ιστού του μαστού, μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα στο στήθος και στις θηλές. Αυτή η κατάσταση, η οποία συνήθως αναπτύσσεται όταν θηλάζετε, μπορεί να συμβεί όταν ένας αγωγός γάλακτος μπλοκαριστεί ή εκτεθεί σε βακτήρια.

Η ευαισθησία του μαστού, το πρήξιμο, ο πόνος στον θηλασμό και οι εκκρίσεις από τη θηλή είναι μερικά από τα συμπτώματα της μαστίτιδας.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Πως μπορείτε όμως να αντιεμτωπίσετε τη φαγούρα στο στήθος ή να την αποτρέψετε από το να σας ξαναέρθει στο μέλλον;

  • Είναι σημαντικό να διατηρείται το δέρμα σας ενυδατωμένο με κρέμες. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε να μην χρησιμοποιείται «βαριές» κρέμες με πρόσθετες ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ελαιόλαδο, το βούτυρο κακάο ή το βούτυρο καριτέ είναι ιδανικές επιλογές.
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα τοπικό φάρμακο κατά της φαγούρας, όπως η υδροκορτιζόνη, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Αν σας φαγουρίζει έντονα το στήθος δοκιμάστε να αλλάξετε σουτιέν ή μπλούζα, να φορέσετε κάτι μεγαλύτερο και ελαφρύτερο για να μην πιέζει και ερεθίζει περισσότερο το δέρμα σας.
  • Αν η φαγούρα είναι έντονη και θέλετε να ανακουφιστείτε άμεσα (αλλά προσωρινά), βάλτε ένα δροσερό πανί (που μπορείτε να φυλάτε στο ψυγείο σας) μέσα από τον στηθόδεσμό σας.
  • Και τα απορρυπαντικά με τα οποία πλένετε τα ρούχα σας έχουν σημασία. Επιλέξτε καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα.

Πότε η φαγούρα στο στήθος είναι σημάδι καρκίνου

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο κνησμός στις θηλές σας μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου του μαστού.

Η νόσος του Paget, ένας τύπος καρκίνου του μαστού που επηρεάζει ειδικά τη θηλή, μπορεί να προκαλέσει κνησμό, αν και συχνά επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του θώρακα.

Άτομα οποιουδήποτε φύλου μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο του Paget, αλλά συνήθως επηρεάζει γυναίκες.

Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν είναι κοινός: Ευθύνεται μόνο για περίπου 1 έως 3 τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Τα συμπτώματα της νόσου του Paget μπορεί να «μιμούνται» τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας ή του εκζέματος.

Φωτογραφία iStock