Το απίστευτο είναι πως αυτός ο φακός επαφής ήταν κολλημένος στο μάτι της και συγκεκριμένα κάτω από το βλέφαρό της εδώ και 28 χρόνια!
Ναι, καλά διαβάσατε. Οι οφθαλμίατροί της αναφέρουν λεπτομερώς την περίπτωση αυτή σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports. Η γυναίκα είχε πρήξιμο και βλεφαρόπτωση του άνω αριστερού βλεφάρου της για περίπου έξι μήνες, προτού ο γενικός της γιατρός την παραπέμψει σε οφθαλμίατρο. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι μια μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε μια μικρή κύστη, η οποία στην συνέχεια απομακρύνθηκε χειρουργικά.
Ένας φακός επαφής είχε προκαλέσει την κύστη
Τότε ακριβώς, το πράγμα άρχισε να γίνεται πραγματικά… ενδιαφέρον. «Κατά την αφαίρεση, η κύστη έσπασε και ένας σκληρός φακός επαφής βγήκε από μέσα της! Το ξένο σώμα ήταν εξαιρετικά εύθραυστο κατά την αφαίρεση και τον χειρισμό. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για φακό τύπου RGP», αναφέρεται στην δημοσίευση. Το RGP προέρχεται από τα αρχικά rigid gas permeable, δηλαδή πρόκειται για αυτό που πριν αρκετά χρόνια ορίζαμε ως «σκληρός φακός επαφής». Επρόκειτο για σκληρό φακό που επέτρεπε, ωστόσο, στο οξυγόνο να φθάσει στην επιφάνεια του ματιού.
Ο φακός επαφής βρισκόταν κολλημένος εκεί επί 28 χρόνια!
Και η υπόθεση πήρε μια ακόμα πιο απίθανη τροπή στην συνέχεια. Η ασθενής δεν είχε φορέσει αυτό το είδος φακού επαφής από τότε που ήταν έφηβη! «Μετά από σχετικές ερωτήσεις, η μητέρα της θυμήθηκε ότι η ασθενής είχε υποστεί ένα αμβλύ τραύμα στο άνω αριστερό βλέφαρο ως παιδί, την ώρα που έπαιζε μπάντμιντον σε ηλικία 14 ετών», αναφέρουν οι συγγραφείς του επιστημονικού άρθρου.
Προφανώς, φορούσε τότε ένα φακό RGP και δεν τον βρήκε ποτέ. Χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα εκείνη την περίοδο, η ασθενής και η οικογένειά της θεώρησαν ότι ο φακός της βγήκε από το μάτι από το χτύπημα και τον έχασε. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε όσους φορούν φακούς επαφής, άλλωστε.
«Η ασθενής δεν φορούσε ποτέ φακούς RGP μετά από αυτό το περιστατικό. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι από το χτύπημα ο φακός RGP σφηνώθηκε κάτω από το αριστερό άνω βλέφαρο της ασθενούς και παρέμεινε εκεί επί 28 χρόνια», καταλήγουν οι οφθαλμίατροι.
Ευτυχώς για την 42χρονη σήμερα ασθενή, αυτός ο φακός επαφής δεν της είχε προκαλέσει σχεδόν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Οι γιατροί της δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν γιατί έπασχε ξαφνικά από πρήξιμο 28 χρόνια αργότερα.