Η αντιμετώπιση οξέων ή χρόνιων προβλημάτων υγείας απαιτεί από πολλούς ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να παίρνουν μαζί φάρμακα.
Ωστόσο μερικά φάρμακα που είναι εγκεκριμένα ή/και κυκλοφορούν σε μία χώρα μπορεί να μην υπάρχουν σε μία άλλη. Αρκετά συχνά, εξ άλλου, η εμπορική ονομασία των φαρμάκων διαφοροποιείται από τη μία χώρα στην άλλη. Και υπάρχουν χώρες στις οποίες κάποια φάρμακα είναι παράνομα, παρότι είναι νόμιμα σε άλλη.
Αυτού του είδους οι διαφοροποιήσεις είναι πιθανότερες κατά τα ταξίδια σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις ΗΠΑ, λ.χ., τα φάρμακα συχνά έχουν διαφορετική εμπορική ονομασία απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, στην Ιαπωνία είναι παράνομα ορισμένα εισπνεόμενα σκευάσματα και φάρμακα για τις αλλεργίες και την ιγμορίτιδα.
Και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τόσο αυστηροί οι νόμοι για τα ναρκωτικά, ώστε υπάρχει κίνδυνος φυλάκισης για όποιον έχει ναρκωτικά φάρμακα μαζί του, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι κανόνες αλλάζουν από χώρα σε χώρα, καλό είναι να λαμβάνετε τα μέτρα σας. Τα CDC συνιστούν τα εξής:
Πριν την αναχώρησή σας
* Ρωτήστε την πρεσβεία της χώρας όπου θα πάτε, αν τα φάρμακά σας είναι νόμιμα εκεί. Αν διαπιστώσετε ότι τα φάρμακά σας είναι παράνομα, ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας αν υπάρχει άλλη αγωγή για εσάς.
* Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει στα αγγλικά μία ιατρική γνωμάτευση. Σε αυτήν πρέπει να λέει την πάθησή σας, καθώς και τι είδους φάρμακα παίρνετε. Τα φάρμακα πρέπει να αναγράφονται με τη δραστική ουσία και με την εμπορική ονομασία. Ζητήστε του επίσης να αναγράψει πόσο συχνά πρέπει να τα παίρνετε και σε τι δόσεις. Η γνωμάτευση πρέπει να είναι γραμμένη στο επίσημο επιστολόχαρτό του.
* Ζητήστε από τον γιατρό να γράψει σε ξεχωριστό επιστολόχαρτο τυχόν φάρμακα που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όσα φάρμακα χορηγούνται με συνταγή με κόκκινη γραμμή και τα ενέσιμα αλλά και οι έτοιμες ενέσεις (π.χ. επινεφρίνη, πένες ινσουλίνης).
* Αφήστε σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας αντίγραφα των γνωματεύσεων στα αγγλικά. Αυτή είναι μια δικλείδα ασφαλείας, για την περίπτωση που θα χάσετε τις πρωτότυπες.
* Να θυμάστε ότι σε μερικές χώρες δεν επιτρέπεται να πάρετε μαζί απόθεμα φαρμάκων για περισσότερο από 30 ημέρες.
* Ρωτήστε τον γιατρό σας αν τα φάρμακά σας χρειάζονται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης.
* Προγραμματίστε να πάρετε μαζί σας όσα φάρμακα θα χρειασθείτε συν μια μικρή πρόσθετη ποσότητα για την περίπτωση καθυστερήσεων στις πτήσεις.
* Φυλάξτε τις ιατρικές γνωματεύσεις και το απόθεμα των φαρμάκων στη χειραποσκευή που θα πάρετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροπλάνου. Τα φάρμακα να τα έχετε στις αρχικές συσκευασίες τους.
Προμήθεια φαρμάκων στον προορισμό σας
Μην βασίζεστε πως εκεί όπου θα πάτε θα είναι εύκολο να αγοράσετε φάρμακα. Αυτό ισχύει ακόμα και για την ΕΕ, καθώς σε πολλές χώρες δεν πωλούνται φάρμακα χωρίς συνταγή από έναν γιατρό.
Αν προκύψει ανάγκη να αγοράσετε κάποιο φάρμακο, απευθυνθείτε κατ’ αρχάς σε ένα φαρμακείο και όχι σε υπαίθριες αγορές ή σούπερ μάρκετ.
Εκεί θα πρέπει να προμηθευτείτε το φάρμακό σας με βάση την δραστική ουσία και την περιεκτικότητά της που αναγράφεται στην αγγλική ιατρική γνωμάτευση.
Αν βρίσκεστε σε αναπτυσσόμενη χώρα, εξετάστε προσεκτικά τη συσκευασία. Πρέπει να είναι σφραγισμένη και καλής ποιότητας. Ειδάλλως μπορεί να πρόκειται για πλαστό φάρμακο.
Αν ο φαρμακοποιός αρνηθεί να σας δώσει το φάρμακό σας, θα πρέπει να βρείτε έναν γιατρό. Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του πλησιέστερου νοσοκομείου, αν δεν μένετε με φίλους/συγγενείς σας.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, απευθυνθείτε στην ελληνική πρεσβεία ή προξενείο.