Φαρμακείο των διακοπών: Τι πρέπει να περιέχει εν μέσω πανδημίας
Συστάσεις προς τους ταξιδιώτες του Αυγούστου για τα είδη που πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το φαρμακείο των διακοπών πρέπει να είναι μικρό, περιεκτικό, αλλά πλήρες ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Σε αυτό πρέπει να περιέχονται παυσίπονα, αντιπυρετικά και τα φάρμακα για τα τυχόν χρόνια νοσήματα (π.χ. πίεση, χοληστερόλη) από τα οποία πάσχουν οι ταξιδιώτες.
Πρέπει επίσης να περιέχει αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Ήδη πολλοί ταξιδιώτες σπεύδουν να τα προμηθευτούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ κ. Διονύσιο Ευγενίδη.
«Φέτος καταγράφεται αύξηση στην αγορά των αυτοδιαγνωστικών τεστ από πολίτες που τα προμηθεύονται πριν αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να είναι σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που δεν αποφύγουν τον συγχρωτισμό, να γνωρίζουν άμεσα αν έχουν κολλήσει κορωνοϊό», εξηγεί.
Άλλα βασικά είδη
Άλλα είδη που πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών είναι:
- Ένα καλό εντομοαπωθητικό
- Μία αντιισταμινική κρέμα
- Τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από μέλισσες, μέδουσες, φυτά
- Αντηλιακό
- Καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα
Απαραίτητο είναι ακόμα το φαρμακείο των διακοπών να περιέχει:
- Βαμβάκι
- Οξυζενέ
- Ιώδιο
- Αποστειρωμένες γάζες
- Υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους
- Υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες
- Αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή
- Οφθαλμικές σταγόνες (για τον ερεθισμό των ματιών από το κολύμπι)
- Τσιμπιδάκι φρυδιών (είναι ιδανικό για να αφαιρέσετε τα αγκάθια των αχινών ή το κεντρί της μέλισσας)
Τα γαστρεντερικά προβλήματα
Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι πριν από την αναχώρησή σας να συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας για σκευάσματα κατά της διάρροιας, των εμέτων κ.λπ., συνιστά ο γραμματέας του ΦΣΘ κ. Γιώργος Κιοσές.
Αν, εξ άλλου, αισθάνεστε ζάλη ή ναυτία όταν ταξιδεύετε, θα χρειασθείτε και χάπια ή τσίχλες για την αντιμετώπισή τους.
Η σωστή μεταφορά και φύλαξη
Ιδιαίτερη προσοχή, πάντως, χρειάζεται κατά τη μεταφορά και την φύλαξη των φαρμακευτικών προϊόντων. Κατ’ αρχάς, το φαρμακείο των διακοπών δεν πρέπει να τοποθετείται μέσα στη βαλίτσα. Πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή, τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Επιπλέον, τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα ή σε τσάντα με παγοκύστεις, κατά τον κ. Κιοσέ. Αμέσως μετά την άφιξή σας στον προορισμό σας, πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο.
Ο γενικός κανόνας είναι πως όλα τα άλλα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε θερμοκρασίες κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα παίρνετε μαζί στην παραλία αφήνοντάς τα εκτεθειμένα στον ήλιο ή μέσα στο αυτοκίνητο.
Φωτογραφία: iStock