Η σεμαγλουτίδη, ένας αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 που έχει έως τώρα λάβει έγκριση για θεραπεία της παχυσαρκίας, χορηγείται ενέσιμα μία φορά την εβδομάδα. Η έγκρισή της δόθηκε με βάση κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μειώνει το σωματικό βάρος κατά μέσο όρο τουλάχιστον 15%, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τίμοθι Γκάρβεϊ του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, θα κάνουν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη.
Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τουλάχιστον κατά έξι φορές τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο νέες κλινικές μελέτες (STEP1 και STEP4) που αφορούσαν 1.961 και 803 άτομα αντίστοιχα, τα οποία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και επί μερικές εβδομάδες πήραν είτε σεμαγλουτίδη (εβδομαδιαία δόση των 2,4 μιλιγκράμ) είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο). Στη συνέχεια αξιολογήθηκε ο μελλοντικός κίνδυνός τους για διαβήτη.
Υπολογίστηκε ότι στην πρώτη κλινική δοκιμή ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 61% στην ομάδα της σεμαγλουτίδης (έναντι 13% στην ομάδα του πλασίμπο), ενώ η απώλεια βάρους ήταν κατά μέσο όρο 17% (έναντι 3% στην ομάδα του πλασίμπο). Στη δεύτερη κλινική μελέτη υπήρξε, επίσης, σημαντική μείωση του κινδύνου διαβήτη σε όσους έπαιρναν σεμαγλουτίδη.
«Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μέχρι σήμερα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Μειώνει, επίσης, τον μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη πάνω από 60% στους ασθενείς με παχυσαρκία, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του προδιαβήτη ή του φυσιολογικού επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Η συνεχόμενη χορήγησή της είναι αναγκαία για να διατηρηθεί το όφελος», δήλωσε ο δρ Γκάρβεϊ.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτό: iStock