Iatropedia

Φάρμακο για το άσθμα μπορεί να αντιμετωπίζει και την πνευμονοπάθεια των καπνιστών

Asthma inhaler attack difficult breathing

Τι έδειξε η τελική φάση των κλινικών μελετών για τις επιδράσεις του στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του σοβαρού, ανθεκτικού άσθματος φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με μία τελικού σταδίου κλινική δοκιμή.

Το φάρμακο λέγεται μεπολιζουμάμπη (mepolizumab) και είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Στη χώρα μας είναι εγκεκριμένο ως νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ χορηγείται σε ενέσιμη μορφή.

Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης MATINEE έδειξαν ότι η μεπολιζουμάμπη παρέχει σημαντική μείωση στις ετήσιες μέτριες έως σοβαρές εξάρσεις της ΧΑΠ.

Η μελέτη αυτή διεξάγεται σε 806 ασθενείς με ΧΑΠ. Οι ασθενείς έχουν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα παίρνει την καθιερωμένη, εισπνεόμενη θεραπεία συντήρησης για τη ΧΑΠ συν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Η δεύτερη παίρνει την καθιερωμένη θεραπεία μαζί με μεπολιζουμάμπη.

Οι ασθενείς ακολουθούν την αγωγή τους για χρονικό διάστημα από 52 έως 104 εβδομάδες. Στο μεσοδιάστημα οι επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα καταγράφουν τις μέτριες έως σοβαρές εξάρσεις της ΧΑΠ.

Τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προσβάλλει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η κύρια αιτία της είναι το κάπνισμα, γι’ αυτό συχνά αποκαλείται πνευμονοπάθεια των καπνιστών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το 70% των κρουσμάτων της προκαλείται από το κάπνισμα. Κοστίζει τη ζωή 3,23 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Έως και τέσσερις στους δέκα πάσχοντες από ΧΑΠ παρουσιάζουν εξάρσεις λόγω αύξησης στα επίπεδα ενός είδους λευκών αιμοσφαιρίων (λέγονται ηωσινόφιλα). Οι επαναλαμβανόμενες εξάρσεις οδηγούν σε βλάβες των πνευμόνων, προοδευτική μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας και αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

Το υπό μελέτη φάρμακο στοχεύει μία ουσία (ιντερλευκίνη-5 ή IL-5) που παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση και την επιβίωση των ηωσινοφίλων. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει το σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα και ως φαίνεται τη ΧΑΠ.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης με αυτό θα ανακοινωθούν σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.

Φωτογραφία: iStock