Φάρμακο για τον διαβήτη καταπολεμά τον δυνατό πονοκέφαλο από την αυξημένη πίεση στο κεφάλι
Ένα φάρμακο για τον τύπου 2 διαβήτη μπορεί να μειώνει την πίεση στο κεφάλι, αυξάνοντας τις ελπίδες για την πρώτη θεραπεία για τους πάσχοντες από δυνατούς πονοκεφάλους που τους κάνουν να χάνουν το φως τους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δοκίμασαν το φάρμακο σε μικρό αριθμό ασθενών, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κεφαλαλγιών που εκδηλώνουν. Εάν το εύρημα επαληθευτεί σε μεγαλύτερες μελέτες, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση αυτής της μορφής κεφαλαλγίας.
Το φάρμακο λέγεται εξενατίδη (exenatide) και χορηγείται με έγχυση. Οι γιατροί του Μπέρμιγχαμ το δοκίμασαν σε ασθενείς με ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση (idiopathic intracranial hypertension – IIH). Πρόκειται για μία εξουθενωτική διαταραχή η οποία προκαλείται από την αυξημένη συσσώρευση του υγρού που κυκλοφορεί στον εγκέφαλο (εγκεφαλονωτιαίο υγρό).
Πιέζεται και το οπτικό νεύρο
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις του πιέζουν τον εγκέφαλο και το οπτικό νεύρο. Η συνέπεια είναι να εκδηλώνουν οι πάσχοντες χρόνιους πονοκεφάλους και παροδική απώλεια της όρασης. Σε προχωρημένο στάδιο ατροφεί το οπτικό νεύρο και η απώλεια της όρασης καθίσταται μόνιμη.
Η παροδική απώλεια της όρασης συχνά συμβαίνει όταν οι ασθενείς βήχουν, φταρνίζονται ή σκύβουν. Οι, δε, πονοκέφαλοι συχνά μοιάζουν παλλόμενοι (σαν χτυπήματα στο κεφάλι).
Η ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες (ως επί το πλείστον υπέρβαρες), ηλικίας 25-36 ετών. Έως πρότινος εθεωρείτο σπάνια. Ωστόσο τα περιττά κιλά αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξή της, αλλά και για τις υποτροπές της.
Πιθανώς λόγω της παγκόσμιας αύξησης της παχυσαρκίας, η επίπτωση της νόσου έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φάρμακο ειδικά εγκεκριμένο για την αντιμετώπισή της.
Μελέτη φάσης ΙΙ
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Brain. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 15 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 60 ετών, με ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση. Οι επτά εξ αυτών έκαναν τακτικές εγχύσεις εξενατίδης και οι λοιπές λάμβαναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εξενατίδη οδήγησε σε μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο τόσο σύντομα μετά τη χορήγησή της όσο και μακροπρόθεσμα.
Το σημαντικότερο για τους ασθενείς ήταν ότι μειώθηκαν σημαντικά οι πονοκέφαλοί τους στη διάρκεια των 12 εβδομάδων της μελέτης. Κατά μέσον όρο είχαν 7,7 λιγότερες ημέρες με πονοκέφαλο απ’ ό,τι πριν αρχίσουν να την λαμβάνουν. Η αντίστοιχη μείωση στους εθελοντές που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο ήταν μόλις 1,5 μέρα λιγότερη.
Οι διαφορές αυτές είναι πολύ σημαντικές, κατά την επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Alexandra Sinclair, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Όπως εξήγησε, οι πάσχοντες από ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση συχνά έχουν καθημερινούς πονοκεφάλους. Είναι λοιπόν βασανιστήριο να υποφέρει κάποιος σχεδόν καθημερινά, χάνοντας ταυτοχρόνως την όρασή του.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτή τη μελέτη φάσης ΙΙ να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα», είπε. «Οδήγησε σε μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο τόσο άμεσα όσο και μετά από 12 εβδομάδες. Επιπλέον, οι ασθενείς μας μείωσαν κατά σχεδόν 8 τις μέρες με κεφαλαλγία όσο καιρό έπαιρναν το φάρμακο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μπόρεσαν να συνεχίσουν την θεραπεία τους έως το τέλος της μελέτης, με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ελπίζουμε τώρα να επαληθεύσουμε τα ευρήματά μας σε πολύ μεγαλύτερη μελέτη, ώστε επιτέλους να βοηθηθούν οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν».
Φωτογραφία: iStock