Φωτιά στον Βαρνάβα: Οδηγίες από τους πνευμονολόγους για τους ασθενείς με ΧΑΠ, άσθμα

  • Ρούλα Τσουλέα
φωτιά
Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά. Οι συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Βαρνάβα Αττικής έχει φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, επιβαρύνοντας την αναπνευστική λειτουργία όσων τον εισπνέουν.

Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα, η εισπνοή του μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, αφού ήδη είναι η αναπνευστική λειτουργία τους επιβαρυμένη.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, με κοινή ανάρτηση του διοικητικού συμβουλίου της στο Facebook, συνιστά στους πάσχοντες από υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους. Απαραίτητο είναι επίσης να λαμβάνουν συστηματικά τα φάρμακά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Όπως ισχύει για όλους μας, πρέπει κι αυτοί να απομακρυνθούν ώστε να προστατευθούν από τον καπνό που παράγει η φωτιά. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Οι πνευμονολόγοι τονίζουν πως είναι «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο σε περιοχή με καπνό από τη φωτιά, τα παράθυρα του οχήματος πρέπει να είναι κλειστά. Πρέπει επίσης να να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας του οχήματος.

Ορισμένα συμπτώματα, τέλος, πρέπει να αναφέρονται αμέσως στον θεράποντα πνευμονολόγο. Αυτά είναι:

  • Η δυσκολία στην αναπνοή
  • Το θωρακικό άλγος (πόνος στο θώρακα)
  • Ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων

Εφ’ όσον εκείνος το κρίνει απαραίτητο, οι ασθενείς πρέπει να μεταβούν σε δομή υγείας για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.


Φωτογραφία: iStock