Φουσκάλες στα πόδια: Πώς μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αντιμετωπίσουμε
Οι επώδυνες φουσκάλες στα πόδια μπορεί να ρίξουν στα… βράχια άπειρες καταστάσεις: από την ίδια σας τη διάθεση, μέχρι τη γυμναστική σας, τις δουλειές που πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα, ακόμη και τα σχέδιά σας για τις διακοπές.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να γλιτώσετε από αυτές μία ώρα αρχύτερα.
Τι προκαλεί τις φουσκάλες στα πόδια;
Τις περισσότερες φορές, εμφανίζονται φουσκάλες λόγω κακής εφαρμογής παπουτσιών — αλλά μπορεί επίσης να προέρχονται και από ιατρικές παθήσεις.
Η υπερβολική τριβή είναι η πιο κοινή αιτία, σύμφωνα με τον Δρ Alex Kor, ποδολόγο, που μίλησε στο Fox News. Μπορεί, για παράδειγμα, να προέλθουν από αυξημένη δραστηριότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά όταν φοράμε καινούργια παπούτσια που δεν έχουν ακόμη «ανοίξει».
Φουσκάλες μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν ασκείται υπερβολική τριβή, π.χ. από ένα καινούργιο παπούτσι ή από αυξημένη δραστηριότητα, σε ένα σημείο του ποδιού όπως είναι το κότσι.
Άλλες πιθανές αιτίες είναι το να μην φοράμε κάλτσες με τα παπούτσια (ή να φοράμε φθαρμένες κάλτσες) ή η επιλογή ακατάλληλων παπουτσιών, που δεν βοηθούν στην απορρόφηση της πίεσης.
Υπάρχουν, όμως, και ιατρικά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες, όπως ο διαβήτης και η νευροπάθεια.
Τρόποι αντιμετώπισης
Εάν όντως εμφανίσετε μια φουσκάλα στα πόδια, πρέπει να γνωρίζετε πως η καθαριότητα θα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης, λένε οι ειδικοί.
«Συνιστάται ανεπιφύλακτα να καθαρίζετε τη φουσκάλα με σαπούνι και νερό, να στεγνώνετε την περιοχή και να την καλύπτετε με κάτι σε καθημερινή βάση», λέει ο Kor. Ειδικά το τελευταίο, να την έχετε δηλαδή καλυμμένη με κάτι, είναι απαραίτητο. Μη σκεφτείτε ότι πρέπει να πάρει «αέρα», προσθέτει ο ειδικός.
Αν η φουσκάλα στο πόδι σας οφείλεται σε τριβή, αποφύγετε τα παπούτσια ή τη δραστηριότητα που προκάλεσε το πρόβλημα.
Αν συνοδεύεται από φαγούρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ένοχος κάποιος μύκητας, σύμφωνα με τον Kor.
Σε αυτήν την περίπτωση, «συνιστάται μια τοπική αντιμυκητιασική κρέμα ή αλοιφή που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού εάν ο μύκητας βρίσκεται στο πάνω, κάτω μέρος ή στο πλάι του ποδιού και αντιμυκητιακή σκόνη αν η φουσκάλα είναι ανάμεσα στα δάχτυλα», συμβουλεύει.
Οι ασθενείς θα πρέπει να δουν έναν γιατρό εάν έχουν κακή ροή αίματος στα πόδια, διαβήτη, νευροπάθεια ή ιστορικό προηγούμενου ακρωτηριασμού, σύμφωνα με τον Kor.
Πρέπει, επίσης, να δουν γιατρό αν οι φουσκάλες συνοδεύονται από ρίγη, πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις ή άλλα σημάδια μόλυνσης.
Πρέπει, επίσης, να σας δει γιατρός αν η φουσκάλα έχει πύον ή κίτρινες εκκρίσεις, αν το δέρμα γύρω της είναι κόκκινο, ζεστό και πρησμένο ή αν έχει προκληθεί από ηλιακό έγκαυμα ή κρυοπαγήματα, σύμφωνα με την ποδολόγο Saylee Tulpule.
Πώς να προλάβετε τις φουσκάλες στις διακοπές
Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε κάποιο θεματικό πάρκο, να κάνετε πεζοπορία ή να περπατήσετε πολύ, τότε η σωστή φροντίδα των ποδιών είναι απαραίτητη.
«Για να αποφύγετε τις φουσκάλες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ταξιδιών, είναι σημαντικό να φοράτε παπούτσια ή σανδάλια που εφαρμόζουν καλά στο πόδι σας», λέει η Tulpule.
Και μην φοράτε ποτέ καινούργια παπούτσια στο ταξίδι. Φορέστε τα πρώτα για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν φύγετε.
Για ακόμη μεγαλύτερη ποστασία των ποδιών, η Tulpule συνιστά να εφαρμόζετε προστατευτικά επιθέματα (moleskin) στα παπούτσια ή στο δέρμα για προστασία από την τριβή.
«Είναι επίσης σημαντικό να έχετε μαζί σας ένα κιτ πρώτων βοηθειών για να αντιμετωπίσετε τυχόν αιμορραγία ή πόνο, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αντιβιοτικών, γάζας, αυτοκόλλητης επιδεσμικής ταινίας και επιδέσμων», πρόσθεσε.