Φούσκωμα: Πού οφείλεται, πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε

  • Iatropedia newsroom
φούσκωμα
Μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Και συχνά συνοδεύεται από διάταση (διόγκωση / πρήξιμο) της κοιλιάς. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι αλλάζοντας κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της άσκησης, μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα

Γιατί έχω τέτοιο φούσκωμα;

Το φούσκωμα (τυμπανισμός) μας έχει απασχολήσει κάποια στιγμή λίγο-πολύ όλους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, σχεδόν ένας στους επτά Αμερικανούς ανέφερε ότι είχε φούσκωμα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το σίγουρο είναι ότι μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Και συχνά συνοδεύεται από διάταση (διόγκωση) της κοιλιάς. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι αλλάζοντας κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και της άσκησης, μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα.

Πού οφείλεται το φούσκωμα

Το φούσκωμα προκύπτει όταν συσσωρεύονται πάρα πολλά αέρια στην κοιλιά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

Η κατάποση πολύ αέρα. Καταπίνουμε αέρα κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε κάτι. Αλλά όταν τρώμε ή πίνουμε πολύ γρήγορα, μπορεί να καταπίνουμε ακόμη περισσότερο αέρα.

Ορισμένα τρόφιμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φασόλια κάνουν καλό, αλλά είναι πιο δύσκολα στην πέψη. Λαχανικά όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, για παράδειγμα, περιέχουν έναν υδατάνθρακα, που ονομάζεται ραφινόζη. Το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει αυτή την ουσία πριν φτάσει στο κόλον, όπου τα βακτήρια που την καταβροχθίζουν απελευθερώνουν αέρια.

Μια τροφική δυσανεξία. Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύονται με την πέψη της λακτόζης του γάλακτος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσουν φούσκωμα αφού φάνε ή πιουν γαλακτοκομικά. Άλλοι έχουν δυσανεξία στη φρουκτόζη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και το μέλι καθώς και στην επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Η επιβράδυνση του συστήματος. Καθώς μεγαλώνουμε, το πεπτικό μας σύστημα τείνει να επιβραδύνει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αερίων στον γαστρεντερικό σωλήνα και φούσκωμα.

SIBO. Μερικοί άνθρωποι έχουν πάρα πολλά βακτήρια στο λεπτό έντερο τους, μια κατάσταση γνωστή ως βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των βακτηρίων που υποστηρίζουν την πέψη, προκαλώντας συμπτώματα όπως το φούσκωμα, αλλά και η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ο τυμπανισμός είναι ένα κοινό σύμπτωμα του συγκεκριμένου συνδρόμου, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στην κοιλιά και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φουσκώνουν περιστασιακά. Αλλά αν σας συμβαίνει συχνά ή αν έχετε κι άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αιματηρές κενώσεις, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Θα πρέπει να σας ελέγξει για μια πιο σοβαρή πάθηση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ακόμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Διατροφικές αλλαγές για μείωση του φουσκώματος

Οι παρακάτω διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος.

Κρατήστε ημερολόγιο. Για μερικές εβδομάδες, σημειώστε τι τρώτε, πότε το τρώτε και πότε νιώσατε ιδιαίτερο φούσκωμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τροφές που είναι προβληματικές.

Καταργήστε τους βασικούς ενόχους ή μειώστε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Κάποιοι από τους βασικούς ενόχους είναι:

  • τα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα και η μπύρα
  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα: μπορείτε να πίνετε γάλα χωρίς λακτόζη ή γάλα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου
  • οι τσίχλες και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη — περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα
  • τα φασόλια
  • τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα μήλα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα
  • τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Η άσκηση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, αλλά και η συγκέντρωση στο φαγητό βοηθούν.

Δοκιμάστε:

  • Να φάτε με ξυλάκια ή με το μη κυρίαρχο χέρι σας (αν είστε δεξιόχειρες, δοκιμάστε να φάτε με το αριστερό).
  • Να μασάτε 30 φορές κάθε μπουκιά.
  • Να τρώτε χωρίς οθόνες, μακριά από smartphone, υπολογιστές ή τηλεόραση.
  • Να τρώτε το φαγητό σας σε πιάτο κι όχι από μπολ ή πιατέλα.
  • Να τρώτε καθιστοί.
  • Να κάνετε το γεύμα σας να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο του απατεώνα; Απλό τεστ δίνει την απάντηση

Ιδιοπαθής τρόμος: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται

Ψείρες: Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει έξαρση λόγω… selfie;