Frederick Banting: Πέντε αλήθειες που δεν λέει κανείς για τον “πατέρα της ινσουλίνης”
Σαν σήμερα ήταν τα γενέθλια του Φρέντερικ Μπάντινγκ (Frederick Banting) και γι’ αυτό και η 14η Νοεμβρίου έχει επιλεχθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Ίσως, λοιπόν, σήμερα να μάθετε διάφορα για τον Frederick Banting και το πώς συν-ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best, αλλά ξέρετε ότι ήταν επίσης ένας παρασημοφορημένος αξιωματικός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή ότι ήταν ένας παθιασμένος ερασιτέχνης ζωγράφος;
Έτσι, αν νομίζετε ότι ξέρετε όλα τα γεγονότα σχετικά με τον Frederick Banting, απλά και μόνο επειδή μάθατε ότι θεωρείται ο “πατέρας της ινσουλίνης”, διαβάστε μερικά μοναδικά αληθινά γεγονότα για ένα από τα πιο αγαπημένα ιστορικά πρόσωπα του Καναδά.
Ο Frederick Banting ήταν ένας ήρωας πολέμου
Πολύ πριν ο Frederick Banting σώσει ζωές με την έρευνά του επάνω στην ινσουλίνη, είχε σώσει ζωές και στο πεδίο της μάχης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρουσιάστηκε στην μονάδα Ιατρικής Υπηρεσίας του καναδικού στρατού το 1916 και τα όσα έκανε στις 28 Σεπτεμβρίου 1918, τον έκανα ξακουστό σε όλο το στράτευμα. Σε εκείνη την μοιραία ημέρα ακριβώς έξω από την περιοχή Haynecourt της Γαλλίας, ο Frederick Banting μαζί με άλλους στρατιώτες είχαν καθηλωθεί από εχθρικά πυρά. Ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά δεν υποχώρησε, παρά έμεινε στο σημείο και φρόντισε όλους τους άλλους τραυματίες στο τάγμα του για σχεδόν 17 ώρες σερί.
Είχε υποστεί κόψιμο στην αρτηρία στο δεξί του χέρι, αλλά αρνήθηκε να αντικατασταθεί από άλλον γιατρό στο μέτωπο, μια απόφαση που τον έκανε να είναι μεταξύ των λίγων Καναδών που έχουν λάβει το Στρατιωτικό Σταυρό του Καναδά για “διακεκριμένες και αξιέπαινες υπηρεσίες σε καιρό πολέμου”.
Ο Frederick Banting ήταν ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης
Το 1923, όταν ήταν μόλις 31 ετών, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Ήταν πλέον ένας από τους πιο σημαντικούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες του κόσμου αι προσπαθώντας να βρει λίγη ηρεμία από την πρωτόγνωρη για εκείνον επαγγελματική πίεση, βρήκε καταφύγιο στη ζωγραφική.
Μετά από λίγο καιρό συνδέθηκε φιλικά με τον διαβόητο ζωγράφο Α.Υ. Jackson και οι δύο ταξίδεψαν πολύ σε όλον τον Καναδά μαζί, ζωγραφίζοντας τα όρη της χώρας (Canadian Rockies) και το μαγευτικό βόρειο τοπίο του Καναδά.
Η φήμη του Frederick Banting, καθώς και η ποιότητα της δουλειάς του, τον έκαναν να θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ερασιτέχνες καλλιτέχνες του Καναδά. Τα έργα του θεωρούνται συλλεκτικά σε πολλούς “κύκλους” της καναδικής αλλά και παγκόσμιας τέχνης.
Το σπίτι του Frederick Banting προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο
Το σπίτι του αγοράστηκε από την καναδική Diabetes Association το 1981 και σήμερα αποτελεί Εθνικό Ιστορικό Μνημείο του Καναδά. Είναι, πλέον, Έχει το πιο σημαντικό εθνικό και διεθνές τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής London του Οντάριο.
Το σπίτι, όπου ο νεαρός Frederick Banting ξεκίνησε την πορεία του στην Ιατρική το 1920, έχει μετατραπεί σε αξιοθέατο και γκαλερί με έργα τέχνης του ιδίου, μια σειρά από ιστορικά έργα τέχνης, καθώς και με ένα πλήρως ανακαινισμένο υπνοδωμάτιο, που αποτυπώνει την “ακριβή χρονική στιγμή που ο Frederick Banting συνέλαβε την ιδέα για την ινσουλίνη”.
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο αφήνουν γράμματα, ευχαριστώντας τον Banting για την ανακάλυψή του και το υπνοδωμάτιο του έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό ιερό, αφού χιλιάδες άνθρωποι, είτε επλήγησαν άμεσα από διαβήτη, είτε αν έχουν ένα γονέα, ή παιδί που έχει διαβήτη, νιώθουν πάντα συγκίνηση και σεβασμό στο μέρος αυτό.
Ο Frederick Banting ήταν ήρωας σε βιβλίο κόμικ
Στον ιατρικό κόσμο ο Frederick Banting θεωρείται κάτι σαν ήρωας. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι υπήρξε και πραγματικός ήρωας σε κόμικς!
Συγεκριμένα, το Δεκέμβριο του 1941, η Comic Book Corporation of America δημοσίευσε τη δεύτερη έκδοση του World Famous Heroes Magazine, ένα βιβλίο κόμικ αφιερωμένο στην αφήγηση αληθινών ιστοριών πίσω από αξιοσημείωτες ιστορικές προσωπικότητες. Ο Frederick Banting εμφανίστηκε στο εξώφυλλο, μαζί με τον θρύλο του μπέιζμπολ Lou Gehrig (που έδωσε το όνομά του στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ή ALS), τον Αμερικανό Πρόεδρο Andrew Jackson και έναν θρύλο του αμερικανικού στρατού, τον Συνταγματάρχη Μπίλι Μίτσελ.
Τον ανέφεραν ως τον πιο διακεκριμένο επιστήμονα του Καναδά και στο κεφάλαιο του κόμικ που τον αφορούσε, υπήρχε όλη η ιστορία της ζωής του, από τις ηρωικές του μέρες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι την ανακάλυψη της ινσουλίνης και αργότερα τον πρόωρο θάνατό του το 1941.
Ο Frederick Banting πέθανε υπηρετώντας τη χώρα του
Μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Frederick Banting ήταν ήδη για χρόνια πασίγνωστος ως ο “πατέρας της ινσουλίνης”, αλλά η σωτήρια έρευνά του δεν είχε ακόμη τελειώσει.
Το 1938 άρχισε να εργάζεται για το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, σε μια προσπάθεια να διορθώσει κάτι που θεωρείτο ακόμα τότε ως ένα κρίσιμο κενό στην παγκόσμια επιστημονική γνώση: την αεροπορική ιατρική.
Συγκεκριμένα, το έργο του Banting συνέβαλε στην εφεύρεση μιας ειδικής στολής για τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, η οποία εμποδίζει το αίμα από το να συσσωρευθεί στο κάτω μέρος του σώματός τους και να τους προκαλέσει λιποθυμία.
Το 1941, ο Frederick Banting έλαβε την απόφαση να πετάξει στη Μεγάλη Βρετανία για να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των αρχείων μιας μυστικής έρευνας που θωρείτο πολύτιμη για την προσπάθεια των Συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο. Λίγο μετά την αναχώρηση από το Gander του Newfoundland και οι δύο κινητήρες του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Frederick Banting υπέστησαν βλάβη και σταμάτησαν με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά επέζησε της συντριβής, ο Frederick Banting είχε πολύ βαριά τραύματα και στις 21 Φεβρουαρίου του 1941 πέθανε μαζί με δύο άλλα από τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου. Μετά από μέρες ερευνών, για το χαμένο αεροσκάφος, εντοπίστηκε ο μοναδικός επιζών, που δεν ήταν άλλος από τον πιλότο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβήτης: Κάντε ΕΔΩ το online τεστ για πρώιμα συμπτώματα – Μην το αμελείτε!
Διαβήτης: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα – Τα όρια σακχάρου στο αίμα
Διαβήτης: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης
Διαβήτης: Τεράστιο άλμα στην ρύθμιση της ινσουλίνης με «τεχνητά στομάχια»
Ιστορία του λογότυπου Google: Η αλλαγή που καθήλωσε το διαδίκτυο
Σίγκμουντ Φρόυντ: 6 συγκλονιστικές αλήθειες που… ξεγυμνώνουν τον “πατέρα” της ψυχανάλυσης