Αναλυτικότερα οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των ιστών Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell» (Κύτταρο), εντόπισαν μια ουσία (Vacquinol-1), η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος να «εκρήγνυνται» εκ των έσω.
Το εν λόγω πείραμα έγινε σε ποντίκια και επί πέντε ημέρες τους χορηγούσαν την ουσία αυτή. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι, η ανάπτυξη του όγκου σταμάτησε και η ζωή των πειραματόζωων παρατάθηκε. Τα περισσότερα ζούσαν ακόμη μετά από 80 μέρες, ενώ όσα δεν είχαν πάρει την ουσία, είχαν πεθάνει μετά από 30 μέρες κατά μέσο όρο.
Να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα η ενδεδειγμένη θεραπεία για το γλοιβλάστωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση, οι ακτινοβολίες αλλά και οι χημειοθεραπείες.Το μέσο προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι μόνο 15 μήνες, γι' αυτό αναζητούνται εναλλακτικές μέθοδοι.
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά οι Σουηδοί επιστήμονες σχεδιάζουν στην επόμενη φάση να πραγματοποιήσουν την πρώτη κλινική δοκιμή τους σε ανθρώπους.