Γαστρεντερίτιδα στη Γαύδο: Σε νοροϊό οφείλονται τα κρούσματα, σύμφωνα με τους ελέγχους

  • Ρούλα Τσουλέα
γαστρεντερίτιδα
Οι νοροϊοί είναι η συχνότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας στο σύνολο του πληθυσμού.

Η γαστρεντερίτιδα που παρουσίασε μεγάλη έξαρση στη Γαύδο τις τελευταίες ημέρες δεν προκλήθηκε από επιμόλυνση του πόσιμου νερού, όπως αρχικά εικαζόταν. Η αιτία ήταν ο νοροϊός, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων σε ασθενείς.

Οι νοροϊοί είναι η συχνότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας στο σύνολο του πληθυσμού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, αφού αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα.

Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες. Ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Αν και έχουμε συνηθίσει να ακούμε για γαστρεντερίτιδα από νοροϊό κυρίως τους ψυχρότερους μήνες (τέλη φθινοπώρου και χειμώνα), λοιμώξεις καταγράφονται όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα Γαύδος: Ανησυχία από τα δεκάδες, καθημερινά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Αναλύσεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Ο νοροϊός αποτελεί βασική αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες. Τα κύρια συμπτώματα είναι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί ακόμα να παρουσιάσουν:

  • Ναυτία
  • Πόνο και κράμπες στην κοιλιά
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Κόπωση
  • Ρίγη
  • Σπανιότερα πυρετό (κατά κανόνα χαμηλό)

Τον νοροϊό κατέδειξαν ως αιτία για την γαστρεντερίτιδα στη Γαύδο αναλύσεις στο Νοσοκομείο Χανίων. Ωστόσο έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ, για περαιτέρω έλεγχο.

Σε δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Στεφανάκη είπε: «Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας. Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να «παίζουμε» με τις λέξεις. Σαν Δήμος οφείλουμε και το πράττουμε, να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου».

Φωτογραφία: iStock