Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν τα οξέα στομάχου επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί κυρίως καούρα. Ένα φάρμακο το οποίο μειώνει την ποσότητα των οξέων που παράγονται στο στομάχι σας είναι μια κοινή θεραπεία και συνήθως λειτουργεί καλά.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
-Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση. Πιστεύεται ότι ορισμένες τροφές μπορούν να χαλαρώσουν το σφιγκτήρα του οισοφάγου και έτσι να επιτρέπει περισσότερο οξύ να παλινδρομεί. Εάν ένα τρόφιμο σας φανεί ότι προκαλεί συμπτώματα, τότε αποφύγετέ το και παρατηρήστε, αν βελτιώνεται η κατάσταση.
Τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν θεωρηθεί ύποπτα περιλαμβάνουν:
Τη μέντα, τις ντομάτες, τη σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα, τα ζεστά ροφήματα, τον καφέ, και τα αλκοολούχα ποτά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τις υπερβολικές ποσότητες οποιαδήποτε τροφής.
– Ορισμένα φάρμακα μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο. Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα (όπως η ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη). Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν υποψιάζεστε ότι ένα φάρμακο που παίρνετε σας προκαλεί πρόβλημα.
– Αν είστε υπέρβαροι είναι πιθανό να πιέζετε επιπλέον το στομάχι σας και να επιτρέπει την παλινδρόμηση οξέος. Έτσι, η απώλεια βάρους μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα σας.
– Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται περισσότερο το βράδυ, προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι με άδειο στομάχι και τοποθετήστε το κεφάλι σας σε μεγαλύτερο μαξιλάρι.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr