Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η εγκυμοσύνη όταν έχετε μια γάτα παρουσιάζει κάποιες προκλήσεις, αλλά μην ανησυχείτε γιατί καμία από αυτές δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Απλά χρειάζεται ένας προγραμματισμός και τις βασικές γνώσεις που θα σας προστατεύσουν.
Η τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο και στην πορεία της κύησης. Η βαρύτητα των εκδηλώσεων εξαρτάται από την ηλικία της κύησης κατά την οποία συμβαίνει η λοίμωξη της εγκύου.
Τα έμβρυα που προσβάλλονται σε πρωιμότερο στάδιο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Έχοντας όλα αυτά κατά νου οι γυναίκες υποθέτουν ότι πρέπει να απαλλαγούν από τη γάτα τους.
Αυτό είναι εντελώς περιττό, καθώς μερικά απλά μέτρα θα σας προφυλάξουν από τον κίνδυνο μετάδοσης.
Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο (Toxoplasma gondii) που μπορεί να μολύνει τη γάτα σας αν φάει μολυσμένο κρέας ή απορρίμματα. Στα περιττώματα της μολυσμένης γάτας ανευρίσκονται οι κύστεις του παρασίτου, οι οποίες μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της κατάποσης με τους εξής τρόπους:
Όταν δεν πλύνουμε καλά τα χέρια μας αφού έχουμε καθαρίσει το δοχείο υγιεινής της γάτας ή αφού ακουμπήσουμε οτιδήποτε έχει μολυνθεί με κόπρανα γάτας. Όταν δεν πλύνουμε καλά τα χέρια μας αφού έχουμε πιάσει ωμό κρέας καθώς και μαγειρικά σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του κρέατος.
Όταν φάμε ωμό ή όχι καλά ψημένο κρέας ή ωμά χόρτα και λαχανικά που έχουν μολυνθεί από άρρωστα ζώα.
Να θυμάστε ότι οι γάτες που προσβάλλονται από τοξοπλάσμωση δεν παρουσιάζουν πάντα συμπτώματα.
Για να αποφύγετε να μολυνθείτε ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:
Οι γάτες πρέπει να ταΐζονται με ξηρά τροφή, κονσέρβες και καλομαγειρεμένο κρέας και όχι με ωμό. Τα περιττώματά τους πρέπει να απομακρύνονται σε καθημερινή βάση ή να θάβονται στο έδαφος για αποφυγή διασποράς των κυστών.
Κάθε φορά που καθαρίζετε το δοχείο υγιεινής της γάτας να φοράτε γάντια μιας χρήσης και να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε από τον άντρα σας ή ένα φίλο να αναλάβει τη διαδικασία αυτή όσο είστε έγκυος.
Όταν μαγειρεύετε κρέας να το πλένετε πρώτα πολύ καλά και στη συνέχεια να πλένετε τις επιφάνειες και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε. Σχολαστικό πλύσιμο ισχύει για τα χόρτα, τα λαχανικά και τα φρούτα. Να πλένετε τα χέρια σας μόλις τελειώσετε την προετοιμασία του φαγητού.
Το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης ζει στο χώμα και έτσι πρέπει να φοράτε γάντια όταν δουλεύετε στο κήπο και να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από την κηπουρική.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;
Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα