Αντίθετα, το να κοιμάστε περισσότερο ή λιγότερο από αυτόν τον αριθμό ωρών έχει συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) και άλλες μορφές γνωστικής έκπτωσης. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πιάσετε το όριο των 7-9 ωρών με μία μόνο “συνεδρία” ύπνου (δλδ το βράδυ). Ειδικά αν είστε άνω των 65 ετών ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει.
Μάλιστα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό “παράθυρο” μέσα στην ημέρα, που θεωρείται ιδανικό, για να αποκομίσετε τα γνωστικά οφέλη του ημερήσιου ύπνου.
Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου
Εκτός από τον αντίκτυπο σχεδόν σε κάθε όργανο και ιστό στο σώμα, η καλή ξεκούραση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, λένε οι ειδικοί.
Ο ποιοτικός ύπνος είναι τόσο απαραίτητος για την επιβίωση όσο το φαγητό και το νερό. Χωρίς ύπνο δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ή να διατηρήσετε τα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας που σας επιτρέπουν να μάθετε και να δημιουργείτε νέες αναμνήσεις. Γίνεται, επίσης, πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να ανταποκριθείτε γρήγορα σε ερεθίσματα. Ο επαρκής ύπνος βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και παίζει καθαριστικό ρόλο στο να απομακρύνονται οι τοξίνες στον εγκέφαλο, που συσσωρεύονται ενώ είστε ξύπνιοι.
Ο μεσημεριανός ύπνος αυτήν την συγκεκριμένη ώρα ενισχύει περισσότερο την υγεία του εγκεφάλου, λένε οι ειδικοί
Εάν παίρνετε έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, για να αντισταθμίσετε τον κακό ύπνο τη νύχτα, είναι καλύτερο να το κάνετε το απόγευμα. Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η οποία διαπίστωσε ότι ο απογευματινός ύπνος βελτίωσε τη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων.
Τα οφέλη από τον σύντομο ύπνο μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι άφθονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. “Η μελέτη μας έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος βελτίωσε όλους τους τύπους γνωστικών επιδόσεων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την απόδοση σε εργασίες, όπως ο λογικός συλλογισμός, ο χρόνος αντίδρασης και η αναγνώριση συμβόλων, καθώς για την μνήμη, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου” αναφέρουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, ο μεσημεριανός ύπνος προσφέρει διάφορα άλλα οφέλη όπως χαλάρωση, μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη διάθεση.
Η δρ. Charlene Gamaldo, δ/ντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Johns Hopkins, προσθέτει ότι η ιδανική ώρα για τους ηλικιωμένους για ύπνο είναι μεταξύ 13:00 και 16:00. “Ο μεσημεριανός ύπνος αυτή την ώρα της ημέρας θα σας προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για τον χρόνο που θα του αφιερώσετε”, λέει.
Προσοχή όμως: Ο υπερβολικός ύπνος μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του εγκεφάλου
Η δρ. Gamaldo λέει ότι ιδανικά ο μεσημεριανός ύπνος σας θα πρέπει να είναι σύντομος: να διαρκεί μόλις 20 έως 40 λεπτά, για να σας αποτρέψει από το να αισθάνεστε νωθρότητα μετά. Όσοι κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα “μπορεί να ξυπνήσουν από ένα βαθύτερο στάδιο ύπνου, το οποίο συμβαίνει αργότερα στον κύκλο ύπνου, και να αισθάνονται βαρύ/θολό κεφάλι”, εξηγεί.
Ο πολύ μεγάλος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία να κοιμηθείτε τη νύχτα. «Περιορίστε τον μεσημεριανό ύπνο σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αϋπνία, ή σας παίρνει περισσότερα από 30 λεπτά για να αποκοιμηθείτε το βράδυ», λέει η δρ. Gamaldo.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συχνός και μεγάλος μεσημεριανός ύπνος μπορεί από μόνος του να είναι σημάδι γνωστικής έκπτωσης. Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε επαρκείς ώρες, ή εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε έντονες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου σας ανά πάσα στιγμή, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.ninds.nih.gov, https://bestlifeonline.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί νιώθετε υπνηλία μετά από το γεύμα – Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές