Για να καταγραφεί η διαδικασία της ωορρηξίας το Ινστιτούτο Γονιμότητας και Εμβρυολογίας του Βελγίου χρησιμοποίησε διακολπικό ενδοσκόπιο. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έκαναν μια μικρή τομή στο τοίχωμα του κόλπου για να παρατηρήσουν ευκολότερα και ευκρινέστερα την διαδικασία με το ενδοσκόπιο.
Μάλιστα οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ήταν πολύ τυχεροί αφού την ημέρα της καταγραφής από την κάμερα υπήρχε η τέλεια ωορρηξία .
Κάθε μήνα, περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώσει ένα (ή και περισσότερα, αν και αρκετά σπάνια) ωάριο από το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο. Το ώριμο ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα όπου είναι διαθέσιμο για να γονιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το μη γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα και μαζί με τα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία, γνωστή και ως έμμηνο ρύση ή αλλιώς περίοδος. Εάν όμως πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη μήτρα για τις επόμενες 5 με 6 μέρες όπου και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.
Ένα ωάριο ζει μετά την έξοδο από την ωοθήκη για 12-24 ώρες.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά ωοθήκη θα απελευθερώσει ωάριο και δεν είναι απαραίτητο ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε ωορρηξία από την άλλη ωοθήκη όπως νομίζει πολύς κόσμος.
Συνήθως μόνο ένα ωάριο απελευθερώνεται κάθε φορά στην ωορρηξία. Σε περίπτωση που απελευθερωθούν και γονιμοποιηθούν 2 ή περισσότερα υπάρχει περίπτωση για δίδυμη ή πολύδυμη κύηση.
Η έμμηνος ρύση δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι προηγήθηκε ωορρηξία.
Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί από στρες, ασθένεια ή διαταραχή της κανονικής ρουτίνας της γυναίκας
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα κοψίδια πυροβολούν το σπέρμα.Αποκαλυπτική έρευνα