Για πρώτη φορά στην ιστορία: Βίντεο από ιό να εισβάλλει σε κύτταρο – Έτσι μας μολύνει ο κορονοϊός
Οι επιστήμονες πέτυχαν το κατόρθωμα χρησιμοποιώντας προηγμένη απεικόνιση που ονομάζεται μικροσκοπία φωτός πλέγματος (light sheet microscopy) καθώς και χημικό και γενετικό χειρισμό.
Τι θα δείτε στο βίντεο
Το πρώτο μέρος του βίντεο που βλέπετε εδώ ακολουθεί έναν ιό που έχει σχεδιαστεί για να φυτρώνει πρωτεΐνες ακίδας SARS-CoV-2 (με την ροζ ένδειξη) καθώς κολλάει σε μια κυτταρική επιφάνεια και “καταβροχθίζεται” από ένα κυτταρικό διαμέρισμα που ονομάζεται ενδοσώμα (endosome). Στη συνέχεια, ο ιός συγχωνεύεται με τη μεμβράνη του ενδοσώματος και εγχέει το γενετικό του υλικό (με την μπλε ένδειξη) μέσα στο κύτταρο. Αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα για να ξεκινήσει ένας κύκλος ιογενούς μόλυνσης και αναπαραγωγής του ιού.
Το δεύτερο μέρος του βίντεο δείχνει πολλούς τέτοιους ιούς μέσα στο κύτταρο. Το βίντεο καλύπτει 4 λεπτά δραστηριότητας, με στιγμιότυπα (frames) που λαμβάνονται κάθε 4 δευτερόλεπτα.
Σημαντικό εύρημα στην μάχη κατά του κορονοϊού
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο PNAS και παρέχουν νέες γνώσεις για τους θεμελιώδεις μηχανισμούς της ιογενούς λοίμωξης. Θα μπορούσαν να υποδείξουν τον δρόμο για νέες μεθόδους παρέμβασης πριν από την εμφάνιση του COVID-19.
Η εργασία των ερευνητών αποκαλύπτει ότι οι ιοί δεν μπορούν να συγχωνευτούν με τη μεμβράνη και να απελευθερώσουν το γονιδίωμά τους παρεκτός κι εάν “βουτήξουν” μέσα σε ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον. Τα πειράματα έδειξαν ότι το pH πρέπει να πέσει μεταξύ 6,2 και 6,8, κάτι λιγότερο από ουδέτερο (pH 7) και στο ίδιο επίπεδο με τα σωματικά υγρά, όπως το σάλιο και τα ούρα.
Τα ενδοσώματα έχουν τέτοια οξύτητα και οι μετρήσεις της ομάδας επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι επίσης το εύρος του pH μέσα σε μια τυπική ανθρώπινη μύτη, όπου συχνά ξεκινά η μόλυνση από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
«Είναι περίεργο ότι η μέτρηση του pH της κοιλότητας των ρουθουνιών σπανίως έχει ληφθεί υπόψη στο παρελθόν», σημείωσε ο συν-ανώτερος συγγραφέας δρ. Tomas Kirchhausen, καθηγητής κυτταρικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και καθηγητής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
Το όξινο περιβάλλον επιτρέπει στα ένζυμα στο ενδοσώμα ή στην κυτταρική επιφάνεια (συμπεριλαμβανομένου του TMPRSS2, ενός βασικού παράγοντα της μόλυνσης από SARS-CoV-2) να κόψουν την πρωτεΐνη ακίδας και να διευκολύνουν τη σύντηξη της μεμβράνης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Πηγή: https://phys.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολύ κοινός ιός μπορεί να προκαλέσει την έναρξη Αλτσχάιμερ – Τον κολλάμε οι περισσότεροι