Γυαλιά με κάμερα για άτομα με προβλήματα όρασης
Το σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια προβλέπει την αποστολή εικόνων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μέσω της ενεργοποίησης εκατοντάδων νεύρων διεγειρομένων από φωτοβολταϊκά κύτταρα. Όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) τα νεύρα θα μπορούν να μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα μεταδίδοντάς τα στον εγκέφαλο και επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να «βλέπει».
Ήδη, δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν πως το τσιπάκι λειτουργεί, αποκαθιστώντας μάλιστα κατά το ήμισυ την όραση σε τυφλά ποντίκια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η σχετική τεχνολογία θα αποβεί στο μέλλον πολύτιμος βοηθός για 285 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όρασή τους όμως επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λύση για όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Αν όλα πάνε καλά, οι κλινικές δοκιμές των hi-tech γυαλιών αναμένονται τον επόμενο χρόνο στην Γαλλία σε συνεργασία με την γαλλική Pixium Vision.
Η πρόοδος που σημειώνεται στον συγκεκριμένο τομέα δεν σταματά εδώ. Μόλις πρόσφατα Ελβετοί ερευνητές παρουσίασαν στο συνέδριο της ΑΑΑS το εξελιγμένο πρωτότυπο φακών επαφής εφοδιασμένων με ενσωματωμένα μικροσκοπικά κάτοπτρα τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να εστιάζει σε αντικείμενα στο βάθος, σαν να κοιτάει με κυάλια. Το «ζουμάρισμα» ενεργοποιείται με το κλείσιμο του δεξιού ματιού ενώ η επιστροφή στο κανονικό γίνεται με το κλείσιμο του αριστερού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: