Γιατί εξαπλώνεται τόσο συχνά ο καρκίνος στους πνεύμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
πνεύμονες
Επιστήμονες βρήκαν γιατί περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με προχωρημένο νόσο έχουν πνευμονικές μεταστάσεις.

Οι πνεύμονες είναι από τα όργανα που δείχνει να «προτιμά» ιδιαιτέρως ο καρκίνος αφού, απ’ όπου κι αν αρχίζει στο σώμα, κάνει συχνά μεταστάσεις σε αυτούς.

Μάλιστα οι πνευμονικές μεταστάσεις είναι τόσο συχνές ώστε τις εκδηλώνουν περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο (το 54%, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα). Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως;

Την απάντηση πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από το Βέλγιο και είναι ένα αμινοξύ του σώματός μας.

Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, το αμινοξύ αυτό λέγεται ασπαραγινικό οξύ (aspartate). Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των πρωτεϊνών στο σώμα και φυσιολογικά υπάρχει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα μας.

Η νέα έρευνα, όμως, υποδηλώνει ότι υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στους πνεύμονες των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο.

Στο πλαίσιό της οι επιστήμονες εξέτασαν τη γονιδιακή δραστηριότητα καρκινικών κυττάρων, τα οποία έλαβαν από επιθετικούς καρκίνους των πνευμόνων. Τα ιστικά δείγματα προέρχονταν από τους πνεύμονες ανθρώπων και ποντικιών με καρκίνο του μαστού.

Όπως διαπίστωσαν, η παρουσία του ασπαραγινικού οξέος ενεργοποιούσε τη γονιδιακή σηματοδότηση που αυξάνει την επιθετικότητα του καρκίνου και τον κίνδυνο για πνευμονικές μεταστάσεις.

Ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη

«Διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα του ασπαραγινικού οξέος στους πνεύμονες ποντικιών και ασθενών με καρκίνο του μαστού ήταν υψηλότερα απ’ ό,τι σε τρωκτικά και εθελοντές χωρίς καρκίνο. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι το ασπαραγινικό οξύ είναι σημαντικό για τις πνευμονικές μεταστάσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ginevra Doglioni, διδακτορική ερευνήτρια στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα αυτού του αμινοξέος ήταν ακόμα υψηλότερα σε τρωκτικά και ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, το ασπαραγινικό οξύ ως φαίνεται ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η έναρξη μιας γονιδιακής αλληλουχίας που ενισχύει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αλλάζουν το περιβάλλον τους και να αναπτύσσονται επιθετικά.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να  βοηθήσουν τους γιατρούς να κρατήσουν τον καρκίνο μακριά από τους πνεύμονες. Και αυτό, διότι ήδη υπάρχουν φάρμακα τα οποία στοχεύουν τις διεργασίες που τους καθιστούν ευάλωτους στον καρκίνο.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να δοκιμάσουν αυτά τα φάρμακα, για να δουν αν αναχαιτίζουν όντως τις πνευμονικές μεταστάσεις.

Φωτογραφία: iStock