Iatropedia

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας;

Άλλη ηλικία αναγράφεται στην ταυτότητα και άλλη δείχνουντα μαλλιά σας. Όσο όμως και αν γκρινιάζετε για τις άσπρες τρίχες που έκαναν θριαμβευτικά την παρουσία τους τόσο εκείνες πολλαπλασιάζονται. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με μια έρευνα, οι παράγοντες που ενοχοποιούνται στο γκριζάρισμα των μαλλιών δεν είναι άλλος από τα παντοδύναμα γονίδια.

Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloSONE» ανακαλύφθηκε, πως ο βασικότερος λόγος για το γκριζάρισμα των μαλλιών, δεν είναι άλλος από τα γονίδια.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές, μελέτησαν πάνω από 250 ζευγάρια δίδυμων αδερφών (μονοζυγωτικών και πολυζυγωτικών), ηλικίας από 45 έως 81 ετών και εντόπισαν μικρές διαφορές στα, όσον αφορά στο γκριζάρισμα, γονίδια των όμοιων εμφανισιακά διδύμων και μεγάλες διαφορές στα γονίδια των ανόμοιων διδύμων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις, για τους λόγους, που προκαλούν το γκριζάρισμα των μαλλιών. Αλλά η παραπάνω έρευνα, αποδεικνύει περίτρανα, πως οι γενετικές αιτίες είναι πολύ πιο σημαντικές για το βαθμό με τον οποίο θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου από διάφορες άλλες περιβαλλοντικές αιτίες.

Αντικείμενο πολύχρονων ερευνών επίσης, ήταν όχι μόνο ο λόγος, για τον οποίο γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου αλλά και η ταχύτητα με την οποία τα μαλλιά χάνουν το αρχικό τους χρώμα και γίνονται σταδιακά γκρίζα και κατόπιν λευκά. Και σε αυτό το ερώτημα, φαίνεται, πως τα γονίδια ήταν ο βασικός ρυθμιστής, στην εμφάνιση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: