Γιατί η άσκηση στη φύση ωφελεί περισσότερο από τη γυμναστική σε κλειστό χώρο

  • Iatropedia newsroom
άσκηση, τρέξιμο σε πάρκο
Οι μελέτες αποκαλύπτουν έναν συνδυασμό πιθανών πλεονεκτημάτων από τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους

Η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, π.χ. το τρέξιμο σε ένα πάρκο ή μια βόλτα με το ποδήλατο στη φύση, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους, προτείνει νέα επισκόπηση δεδομένων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η άσκηση στη φύση μπορεί να αποτρέψει χρόνια προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και η οστεοπόρωση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να βελτιώσει τη διάθεση, να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Lifestyle Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με τη γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους.

Οι μελέτες αποκάλυψαν έναν συνδυασμό πιθανών πλεονεκτημάτων από τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους: βελτίωση της διάθεσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου, περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, μεγαλύτερη απόλαυση της άσκησης και, πιθανώς, μικρότερη αίσθηση της προσπάθειας.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι μελέτες επικεντρώνονταν στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα που έχει η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Το αν αυτά τα οφέλη συσσωρεύονται μακροπρόθεσμα μένει να φανεί.

«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι το φυσικό περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός χώρος για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Jay Maddock, διευθυντής του Κέντρου Υγείας & Φύσης του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας.

«Οι άνθρωποι γενικά απολαμβάνουν να είναι σε εξωτερικούς χώρους, με τα πάρκα, τα μονοπάτια και τους κοινοτικούς κήπους να είναι οι πιο δημοφιλείς χώροι», συμπλήρωσε.

Και μολονότι πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες σχετικά, η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα δείχνει ότι η προσέγγιση της άσκησης στη φύση έχει αποτέλεσμα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καλό οι ασθενείς να ενθαρρύνονται όχι μόνο να ασκούνται, αλλά και να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα κατά 28%, δέιχνει νέα μελέτη

Κυτταρίτιδα: Επιστημονικοί και λιγότερο επιστημονικοί τρόποι για να την εξαφανίσετε

Τα σημεία στο δέρμα που συνήθως ξεχνάμε όταν βάζουμε αντηλιακό