Iatropedia

Γιατί η λοχεία »τρελαίνει» τις γυναίκες;

Είναι εντυπωσιακά μεγάλο το ποσοστό των γυναικών, που μετά την εγκυμοσύνη παρουσιάζουν κακή διάθεση και ψυχολογία. Υπολογίζεται ότι μια στις 10 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη που συνοδεύεται από ατονία και δυσαρέσκεια, συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο έντονα ή να επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες ώρες όπως το πρωί ή αργά το απόγευμα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό ώστε να αισθανθούν καλύτερα.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Το ποσοστό των γυναικών, που στη λοχεία παρουσιάζουν κακή διάθεση, φαίνεται πως κυμαίνεται από 50% μέχρι ακόμα και 70%! Οι γυναίκες αυτές συχνά καταλαμβάνονται από ένα αίσθημα θλίψης και παρουσιάζονται ευερέθιστες.

Ευτυχώς όμως η κατάσταση αυτή επιλύεται από μόνη της συνήθως κατά τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες από τον τοκετό. Τα πραγματικά αίτια της κακής ψυχικής διάθεσης της γυναίκας κατά τη λοχεία δεν έχουν διευρκινισθεί. Πιθανολογείται πως πολλοί παράγοντες επιβαρύνουν την ψυχολογία της.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τις βίαιες ορμονικές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα μετά τον τοκετό, την πίεση της ενασχόλησης με το νεογνό και το άγχος από το αίσθημα ευθήνης απέναντί του, την έλλειψη ύπνου καθώς και ελλείματα στη διατροφή της.

Στην ευαίσθητη περίοδο της λοχείας, πολύτιμη για την ψυχολογία της γυναίκας είναι η στήριξη, που μπορεί να της προσφέρει ο περίγυρός της.

Άλλωστε, δεν της είναι και εύκολο, από εκεί που για τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης ήταν το κέντρο της προσοχής όλων, μετά τον τοκετό η προσοχή να έχει μετατεθεί στο νέο μέλος της οικογενείας.

Αυτή η απότομη αλλαγή της αντιμετώπισης από τους άλλους, είναι μεν ανθρώπινη και αναμενόμενη, αλλά μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση και αισθήματα έντονης μοναξιάς στη λεχωίδα, τη στιγμή που χρειάζεται προσοχή και στήριξη, για να ανταποκριθεί στις νέες της ευθύνες.

Είναι ανακουφιστικό η λεχωίς να καταλάβει πως δεν φταίει αυτή, για τη βαρειά ψυχική της διάθεση. Δεν είναι υποχρεωμένη να έχει καλή ψυχολογία επειδή όλοι γύρω της τη μακαρίζουν για το μωράκι της. Η κακή της ψυχολογία κατά τη λοχεία είναι φυσιολογική αλλά και – ευτυχώς – παροδική.

Η λοχεία μπορεί να περάσει πιο ανώδυνα, αν η γυναίκα ενθαρυνθεί να μιλάει για τα συναισθήματά της στους δικούς της ανθρώπους και να διεκδικήσει με τον τρόπο αυτόν την προσοχή και τη φορντίδα τους.

Φυσικά απαραίτητη είναι και η ανάπαυση. Η λέξη «λοχεία» άλλωστε προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «λέχομαι», που σημαίνει «πλαγιάζω, ξαπλώνω, κατακλίνομαι κυρίως για να κοιμηθώ». Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση τέλος, μπορούν να αποδειχθούν χρησιμότατες στην αντιμετώπιση της κακής διάθεσης. Βέβαια, αν η δυσθυμία επιμένει, καλό είναι να πληροφορηθεί σχετικώς και ο ιατρός, ο οποίος μπορεί να καθησυχάσει τη λεχωίδα και να της προτείνει λύσεις.

Είναι λοιπόν πραγματικά συγκλονιστικές οι αλλαγές, που πραγματοποιούνται στο σώμα και στην ψυχή της γυναίκας κατά την περίοδο «σύλληψη – κύηση – τοκετός – λοχεία». Γι’ αυτό η λοχεία πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αλλά και ψυχραιμία: «λοχεία είναι, θα περάσει».

Δρ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr