Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, και του Πανεπιστημίου Northwestern, είναι η πρώτη που συνδέει τη γενετική, με τα συναισθήματα, και την συζυγική ικανοποίηση.
Όπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Λέβενσον ο επικεφαλής της έρευνας «με τη βοήθεια των νέων ευρημάτων, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι αυτό που καθορίζει τη σημασία των συναισθημάτων για τον καθένα μας» .
Μελετώντας τις περιπτώσεις 156 ζευγαριών μέσης και προχωρημένης ηλικίας, οι ερευνητές εντόπισαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στην ικανοποίηση που προκύπτει από μια σχέση και μια συγκεκριμένη εκδοχή του αλληλόμορφου 5-HTTLPR.
Όπως απέδειξε η μελέτη οι εθελοντές που είχαν κληρονομήσει και από τους δυο γονείς τους αντίγραφα από δύο κοντά αλληλόμορφα 5-HTTPLPR δήλωναν πιο δυστυχισμένοι στον γάμο τους, όταν βίωναν αρνητικά συναισθήματα π.χ. θυμός και περιφρόνηση και πιο ευτυχισμένοι, όταν στον γάμο τους βίωναν θετικά συναισθήματα, π.χ. στοργή, τρυφερότητα ή υπήρχε χιούμορ.
Αντίθετα, οι εθελοντές με ένα ή δύο μακριά αλληλόμορφα φάνηκε να μην επηρεάζονται τόσο από τη συναισθηματική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον γάμο τους.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Emotion».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Να κάνω στο παιδί μου εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου;
Αλατοθεραπεία…καθαρίζει με φυσικό τρόπο τους πνεύμονες!