Γιατί να θηλάσω το μωρό μου;
Της Φωτεινής Β. Παπαδημητρίου
Παιδιάτρου– Νεογνολόγου
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιού Ιωαννίνων
Μελέτες έχουν δείξει ότι η γυναίκα που θηλάζει προστατεύεται από νοσήματα όπως οστεοπόρωση, καρκίνος ωοθηκών και καρκίνος του μαστού ενώ παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης. Ευοδώνεται ο δεσμός μητέρας και βρέφους.
Τα βρέφη προσβάλλονται σπανιότερα από λοιμώξεις, όπως ωτίτιδες ή γαστρεντερίτιδες και αν νοσήσουν, εκδηλώνουν ηπιότερα συμπτώματα, προστατεύονται από χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία. Θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες ασκεί προστατευτική δράση έναντι αλλεργικών νοσημάτων όπως η ατοπική δερματίτιδα
Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που θήλασαν παρουσιάζουν καλύτερη νοητική ανάπτυξη.
Κι ας μη ξεχνάμε ότι το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, στη σωστή θερμοκρασία, και σύνθεση και είναι η πιο φθηνή λύση!
Τι τροφές πρέπει να αποφεύγω;
Τροφές όπως σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά δίνουν χαρακτηριστική οσμή στο γάλα και μπορεί να προκαλέσουν άρνηση του βρέφους να θηλάσει.
Ορισμένα βρέφη μπορεί να εκδηλώσουν κολικούς ή διάρροιες όταν η μητέρα τους σιτίζεται με τροφές όπως μπρόκολα, φασόλια, σκόρδα, κρεμμύδια, πρασσα, ροδάκινα.
Το κόκκινο πιπέρι προκαλεί ερύθημα που συνήθως διαρκεί 12-48 ώρες
Η συχνότητα του θηλασμού εξαρτάται από τις απαιτήσεις του βρέφους. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες τα βρέφη θηλάζουν συχνά (8-12φορές την ημέρα).
Η χρονική διάρκεια του θηλασμού μπορεί να κυμαίνεται από 5-20 λεπτά.
Δεν χρειάζεται να χορηγείται νερό ή άλλα αφεψήματα.
Τις πρώτες 2 εβδομάδες περίπου, πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι δύο μαστοί.
Όταν εγκατασταθεί η γαλουχία οι μαστοί πρέπει να χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής σε διαδοχικά γεύματα, γιατί στο τέλος του θηλασμού το γάλα είναι πλουσιότερο σε λίπος και θερμίδες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του βρέφους.
Σε αποκλειστικό θηλασμό, η χρήση της πιπίλας καλό είναι να αποφεύγεται τον πρώτο μήνα ζωής, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση θηλών και άρνηση του θηλασμού
To μωρό σας το ταΐζετε όποτε πεινάει. Η ποσότητα που λαμβάνει το μωρό σε κάθε θηλασμό δεν είναι ίδια και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση είναι κάθε φορά.
Ο χρόνος των γευμάτων ρυθμίζεται από το μωρό και όχι από το ρολόι. Σημασία έχει η συνολική ποσότητα που θα λάβει το μωρό όλο το 24ωρο. Ένα υγιές μωρό θα ξυπνήσει μόνο του, όταν θελήσει να φάει.
Παρόλα αυτά, συμβουλεύουμε τις νέες μαμάδες, να μην αφήνουν το νεογνό τις πρώτες μέρες ζωής νηστικό για πάνω από 4 ώρες.
Η ομαλή αύξηση του βάρους του είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τρέφεται ικανοποιητικά.
Διατήρηση γάλακτος
Μπορείτε, αν χρειάζεται, να αφαιρείτε το γάλα σας με ειδικό θήλαστρο και να το διατηρείτε στο ψυγείο.
Στους 4ο C (ψύξη) το μητρικό γάλα διατηρείται 24 ώρες.
Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 εβδομάδες στην κατάψυξη ενός μονόπορτου ψυγείου, για 3 μήνες στην κατάψυξη ενός δίπορτου κα για 6 μήνες σε έναν καταψύκτη με σταθερή θερμοκρασία -20ο C.
Το μητρικό γάλα που έχει αποθηκευτεί σε ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί στη θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Μετά, χύνεται.
Το ξεπαγωμένο γάλα, χωρίς να ζεσταθεί, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε 4ο C για 4-8 ώρες.
Ποτέ μη χρησιμοποιείται φούρνο μικροκυμάτων ή μάτι κουζίνας για να ζεστάνετε το γάλα. Δε ζεσταίνεται ομοιόμορφα με κίνδυνο να προκαλέσει εγκαύματα και επιπλέον καταστρέφονται τα αντισώματα.
Μπορείτε να το ζεστάνετε βάζοντάς το μέσα σε δοχείο με ζεστό νερό.
Γενικές συστάσεις για τη μητέρα
Να αποφεύγουν δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους. Απώλεια βάρους 1-2 kg/μήνα δεν επηρεάζει τον όγκο του γάλατος.
Να υπάρχει ποικιλία τροφών στο διαιτολόγιο: δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και κρέας ή ψάρι
Να πίνουν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 3 ποτήρια γάλατος ή αντίστοιχες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη.
Αλκοόλ και θηλασμός δεν ταιριάζουν. Αν όμως πιείτε, να γνωρίζετε ότι τα υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ βρίσκονται στο μητρικό γάλα 30-60 λεπτά μετά τη λήψη, ή 60-90 όταν το αλκοόλ έχει ληφθεί με φαγητό
ΦΩΤΕΙΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
papadimfotini@yahoo.gr
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιού Ιωαννίνων