Iatropedia

Γιατί ο εγκέφαλος δεν «στέλνει το σήμα» ότι έχω χορτάσει και συνεχίζω να τρώω; [μελέτη]

Restaurant customer regretting overeating decisions

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να τρως ακόμα και όταν έχεις χορτάσει οφείλεται σε ενέργειες που κάνει ή δεν κάνει ο εγκέφαλος.

Ο εγκέφαλος είναι εκείνος που «στέλνει το σήμα» ότι πεινάς ή έχεις πλέον χορτάσει και πρέπει να σταματήσεις να τρως. Γιατί όμως μερικές φορές «δυσκολεύεται» να καταλάβει ότι χόρτασες και συνεχίζεις να τρως;

Μια νέα έρευνα συνδέει την κακή αυτή συνήθεια με τα νεύρα του εγκεφάλου, υπεύθυνα για το αίσθημα της όσφρησης και της συμπεριφοράς. Η μελέτη βασίζεται σε μια δομική σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου που προφανώς εμπλέκονται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς σίτισης. Όσο πιο ασθενείς είναι οι δεσμοί ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές του εγκεφάλου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την μελέτη.

Εγκέφαλος και διατροφικές συνήθειες

Η μελέτη συνδέει κυρίως την περιοχή του συστήματος ανταμοιβής που συνδέεται με την όσφρηση, και την περιοχή του μεσαίου εγκεφάλου, η οποία παίζει ρόλο στις αποκρίσεις κινήτρων συμπεριφοράς σε αρνητικά συναισθήματα.

Όταν ένα άτομο πεινάει, η μυρωδιά του φαγητού είναι πιο ελκυστική. Όσο αυτό το άτομο χορταίνει, η μυρωδιά του φαγητού γίνεται λιγότερο ελκυστική.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι οσμές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση συγκεκριμένων συμπεριφορών με κίνητρα, όπως το φαγητό. 

Ωστόσο, εάν υπάρχουν διαταραχές στα κυκλώματα του εγκεφάλου που βοηθούν στην καθοδήγηση αυτής της συμπεριφοράς, τα «σήματα» που στέλνει ο εγκέφαλος «μπερδεύονται». Αυτό θα μπορούσε να κάνει το φαγητό να ανταμείβει ακόμα και όταν ένα άτομο είναι ήδη χορτασμένο.

Δείτε επίσης: Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος δεν θα στείλει το σήμα ότι έχετε χορτάσει σε άτομα που έχουν αδύναμα ή διαταραγμένα κυκλώματα σύνδεσης των δύο περιοχών όσφρησης και συμπεριφοράς, κάτι που τους ωθεί να τρώνε περισσότερο ακόμα και όταν δεν πεινάνε.

Η Christina Zelana, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας από το Feinberg και συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι η κατανόηση τέτοιων βασικών διαδικασιών του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας και της παχυσαρκίας.

Πως συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο

Η Emily Spurlock, διαιτολόγος από το Institute of Digestive Wellbeing, εξηγεί επίσης ότι όταν ένα άτομο τρώει υπερβολικά για πρώτη φορά σε σημείο να αισθάνεται άβολα και να πονάει το στομάχι του, θα το αντιληφθεί ευκολότερα.

Αν όμως το κάνει πολλές φορές, σε σημείο να το συνηθίσει, ο εγκέφαλος θα σταματήσει να στέλνει τα σήματα ότι έχει χορτάσει.

Τελικά, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να μην κάνει το άτομο να νιώθει τόσο άβολα όσο την πρώτη φορά. Η σύνδεση του εγκεφάλου καταλήγει να «σπάει» λόγω της συχνής αγνόησης του σήματος που στέλνει ο εγκέφαλος για να σταματήσει το άτομο να τρώει.

Δείτε επίσης: Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Πηγή: Science Times / Φωτογραφία iStock