Γιατί οι επιστήμονες λένε να παίρνουμε το ποδήλατο για τη δουλειά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ποδήλατο
Αν κανείς θέλει να ζήσει περισσότερα χρόνια, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο ή για την καρδιά του και επιπλέον να νιώθει πιο ωραία, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να πηγαίνει στη δουλειά του κάθε μέρα με το ποδήλατο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα για το τι μας προσφέρει το ποδήλατο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, με επικεφαλής τον δρα Τζέισον Γκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας στοιχεία για περίπου 264.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 53 ετών και συνέκριναν τον τρόπο που πήγαιναν στη δουλειά τους, με την κατάσταση της υγείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι την καλύτερη υγεία και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είχαν όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το ποδήλατο, το οποίο σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και 46% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όσο μεγαλύτερη διαδρομή κάνει κάποιος με το ποδήλατο έως τη δουλειά του, τόσο μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το όφελος για την υγεία του. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να επεκταθούν οι ποδηλατόδρομοι και γενικότερα να ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο.

Το περπάτημα έως τη δουλειά έχει μικρότερα οφέλη σε σχέση με το ποδήλατο, αλλά περισσότερα από το να χρησιμοποιεί κανείς το αυτοκίνητό του ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το καθημερινό περπάτημα μειώνει κατά 27% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου από αυτήν.

Το όφελος είναι πιο αισθητό για όσους περπατάνε κάθε εβδομάδα πάνω από δέκα χιλιόμετρα. Όμως το περπάτημα δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Οι άνθρωποι που συνδυάζουν το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίσης ωφελούνται.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρέξιμο – Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζετε με μόλις 2 ώρες/εβδομάδα

Μακροζωία: Το μυστικό της αντιγήρανσης βρίσκεται στο… διάστημα

Μακροζωία: Ποια συναισθήματα μας προσθέτουν χρόνια ζωής