Γιατί όσοι ζουν στην Αθήνα είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρταση
Οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις στο τι προκαλεί την υπέρταση και πώς μπορούμε να την μειώσουμε, για να προστατευθούμε από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Ως εκ τούτου, έχουν φτάσει, πλέον, να εστιάζουν σε πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν για να κρατήσουν τα επίπεδα της πίεσής τους υγιή.
Τώρα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν μια απρόσμενη σύνδεση της αρτηριακής πίεσης με την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία παρατηρείται κατά κόρον σε μεγαλουπόλεις, όπως για παράδειγμα η Αθήνα, ειδικά τις περιόδους που το νέφος χτυπάει… κόκκινο. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως με την ατμοσφαιρική ρύπανση το αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι.
Έτσι, Κινέζοι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Yuanyuan Cai από το πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen ανέλυσαν όλες τις διαθέσιμες μελέτες που αφορούν τη ρύπανση του αέρα και την πίεση του αίματος και διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του όζοντος, του μονοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου και του διοξειδίου του θείου, είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, δηλαδή αρτηριακή πίεση πάνω από 140 mm Hg (“μεγάλη”, ή συστολική πίεση) σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθενται σε μικρότερες ποσότητες ρύπων.
>>>Πίεση αίματος: Πότε είναι φυσιολογική – Τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση (τιμές)<<<
Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πίεση του αίματος επιβεβαιώθηκε τόσο για βραχυπρόθεσμη, όσο και για μακροπρόθεσμη έκθεση του ατόμου σε περιβάλλον με αυξημένη ρύπανση, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και οι εκείνοι που επισκέπτονται μια μεγαλούπολη με νέφος για λίγες ημέρες, έχουν αυξημένο κίνδυνο από υπέρταση εκείνες τις ημέρες.
Επίσης, ο αυξημένος κίνδυνος για υπέρταση παρέμενε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αυξημένη πίεση του αίματος, όπως ένα ενδεχόμενο ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και έναν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
>>>Υπολογίστε ΕΔΩ τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr<<<
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα επάνω στο θέμα, καθώς η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τόσο τις βραχυπρόθεσμες, όσο και τις πιο διαρκείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην αρτηριακή πίεση. Δεν είναι ακόμη σαφές, για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι που ήδη έχουν υπέρταση θα εκδηλώσουν ακόμη υψηλότερη πίεση αν ζουν σε μεγαλουπόλεις με νέφος, όπως η Αθήνα.
Η δρ Martha Daviglus, καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (American Heart Association – AHA), υποστηρίζει, ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια προειδοποίηση προς τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο συζήτησης για το πώς οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στις μεγαλουπόλεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε και πώς μετράμε σωστά την πίεση – Οδηγίες από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης
Υπέρταση: Πόσες φορές την εβδομάδα κάνει να τρώτε πατάτες
Υπέρταση: Ποιο τυρί για μακαρόνια την ρίχνει και ποια καθημερινή συνήθεια την ανεβάζει
Το λαχανικό που προστατεύει καλύτερα από υπέρταση και διαβήτη