Γιατί παθαίνουμε κράμπες στα πόδια και πως να τις αντιμετωπίσουμε

  • Iatropedia newsroom
κράμπες στα πόδια
Οι κράμπες στα πόδια είναι ξαφνικές, κρατάνε από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Οι μυς στα πόδια συσπάται ξαφνικά, σας προκαλεί έντονο πόνο και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κουνηθείτε. Αυτές οι ξαφνικές συσπάσεις είναι οι κράμπες και όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο μυς στο πόδι μπορεί να συσπάται, από την έντονη σωματική άσκηση μέχρι την έλλειψη ηλεκτρολυτών.

Διαβάστε παρακάτω σε τι οφείλονται οι κράμπες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Γιατί παθαίνω κράμπες στα πόδια;

Αν γυμναστείτε για πολλή ώρα και κουράσετε τους μύες σας, είναι πολύ πιθανό μόλις ξεκουράσετε τα πόδια σας να πάθετε μια κράμπα. Επίσης, η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να σας προκαλέσει τη σύσπαση των μυών που κουράζονται.

Άλλη μια αιτία είναι η αφυδάτωση. Ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού οι κράμπες είναι πιο συχνές, λόγω της ελλιπούς ενυδάτωσης. Το σώμα σας αφυδατώνεται όταν δεν πίνετε αρκετό νερό για να λειτουργούν σωστά τα όργανα και οι ιστοί σας. Επειδή η αφυδάτωση σημαίνει ότι οι μύες σας δεν λαμβάνουν το νερό που χρειάζονται, αρχίζουν να δυσλειτουργούν, γεγονός που προκαλεί τον πόνο και τους σπασμούς που σχετίζονται με τις κράμπες. Επίσης, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλείται όταν χάνετε αρκετά υγρά, αν δηλαδή έχετε κάποια λοίμωξη ή γαστρεντερίτιδα.

Δείτε επίσης: Οι νυχτερινές βάρδιες βλάπτουν σοβαρά την υγεία ακόμα κι αν είναι λίγες

Επιπλέον, μπορεί να σχετίζονται με τη χαμηλή συγκέντρωση καλίου, μαγνησίου ή ασβεστίου στο αίμα. Έχετε ακούσει ότι πρέπει να τρώτε μία μπανάνα μετά την σωματική άσκηση; Αυτό συνδέεται με το ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, και μπορεί να προλάβει τις κράμπες. Το κάλιο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών στο σώμα.

Στις πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι κράμπες στα πόδια μπορεί να συνδέονται με μια υποκείμενη διαταραχή, όπως περιφερική αρτηριακή νόσος, ο διαβήτης, ή η σπονδυλική στένωση.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να παθαίνετε συχνά κράμπες είναι η εγκυμοσύνη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάποια νευρολογική διαταραχή ή ακόμα και η αναιμία, καθώς δεν κυκλοφορεί σωστά το αίμα σε όλο το σώμα.

Δείτε επίσης: Ποιο σημείο του σώματός μας μπορεί να μαρτυρά πολλά για την υγεία μας

Πως να αντιμετωπίσω τις κράμπες στα πόδια;

Την ώρα που η «σουβλιά» σας χτυπάει το πόδι και δεν μπορείτε να κουνηθείτε, τεντώστε το πόδι σας και κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή. Αν ο πόνος από τη σύσπαση του μυ επιμένει, τοποθετήστε κάτι ζεστό (θερμό επίθεμα) πάνω στο σημείο.

Για να αντιμετωπίσετε τις συχνές κράμπες στα πόδια, είναι απαραίτητο όταν γυμνάζεστε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στις διατάσεις, που επιτρέπουν στους μύες των ποδιών να τεντωθούν και να χαλαρώσουν μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Επίσης, ειδικά κατά την άσκηση ή τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό. Επίσης, μπορείτε να πίνετε ηλεκτρολύτες για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά τα νεύρα και οι μύες σας ή φάτε τροφές πλούσιες σε μέταλλα για να αυξήσετε τα επίπεδα καλίου και μαγνησίου στο αίμα σας, όπως η μπανάνα που αναφέραμε πιο πάνω.

Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και αν οι πόνοι είναι αρκετά συχνοί, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, κυρίως νευρολόγο, για να ελέγξει τη σωστή λειτουργία των νεύρων στο σώμα σας.

Με πληροφορίες από: medicalnewstoday.com / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Άγχος: Γιατί μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα και τι μπορούμε να κάνουμε