Έκκληση προς τους Φαρμακοποιούς, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τους να δέχονται τις εκπρόθεσμες συνταγές που είχαν εκδοθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, ώστε να αποφευχθεί νέα ταλαιπωρία τόσο των ασθενών όσο και των ιατρών, που θα χρειαστεί να συνταγογραφήσουν εκ νέου τα ίδια σκευάσματα.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που δέχεται το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε συνδυασμό με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε νέο μπάχαλο την αγορά, στην περίπτωση που οι Φαρμακοποιοί αρνηθούν να εκτελέσουν τις εκπρόθεσμες συνταγές, όπως άλλωστε είχε διευκρινίσει με εγκύκλιο ο ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο όλες οι συνταγές που έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου 2012 θα πρέπει να γίνονται δεκτές και να εκτελούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να ισχύει η προθεσμία των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους.
«Καλούμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύουν, όπως ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά την αδυναμία ορθής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να αποφευχθεί η εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και των γιατρών, οι οποίοι καλούνται να συνταγογραφήσουν να επανεκδώσουν την ίδια συνταγή, διαδικασία η οποία είναι απίστευτα χρονοβόρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ. Μάλιστα, υποστηρίζει πως θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα εγκύκλιο να συμπεριληφθούν άμεσα σε σχετική Υπουργική Απόφαση.
Επιπλέον, ο ΙΣΑ με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, ζητάει την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία, από 1ης Ιουλίου (μετά από παράταση που δόθηκε) θα επιβάλλεται πρόστιμο 1 ευρώ στους γιατρούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή. Οι Γιατροί, κάνουν λόγο για χαοτική κατάσταση λόγω της δυσλειτουργίας και κακής σχεδίασης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την οποία δεν μπορεί να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους γιατρούς και όχι στους αρμόδιους φορείς, ενώ ζητούν να επιτραπεί η χειρόγραφη συνταγογράφηση και να ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ηλεκτρονικής σάρωσης.