Γυναίκες μάθετε τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά!
Του Δημήτριου Χατζή
Καρδιολόγου
Αξίζει δε να τονιστεί, πως παρά το ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά μετεμμηνοπαυσιακές και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, εντούτοις και οι νεότερες γυναίκες δεν έχουν «ανοσία» έναντι της νόσου. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι ίδιες οι γυναίκες δε φαίνεται να γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα…… Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη της American Heart Association, προ 10ετίας, μόνο το 34% των γυναικών γνώριζε πως η νούμερο ένα απειλή της ζωής τους είναι η καρδιαγγειακή νόσος ! Ακόμη, χειρότερα, ούτε ένα μεγάλο ποσοστό ιατρών το γνώριζε !
Φαίνεται λοιπόν πως το «κλειδί» της υπόθεσης, είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των γυναικών! Οι γυναίκες κινδυνεύουν από τους ίδιους μείζονες παράγοντες, όπως και οι άνδρες, δηλαδή : κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές των λιπιδίων και οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου (δηλαδή εμφάνιση της νόσου σε ηλικία κάτω των 55 και κάτω των 65 ετών, αντίστοιχα σε πρώτου βαθμού άρρενα ή θήλυ συγγενή). Επίσης, αναφορικά με τη συμπτωματολογία ενός οξέος καρδιακού επεισοδίου, φαίνεται ότι ο πόνος στην περιοχή του κέντρου του στήθους είναι το πλέον συχνό σύμπτωμα και στα δυο φύλα.
Η διαφορά έγκειται κατά πρώτον στο ότι οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, εμφανίζουν πιο συχνά και άτυπα συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, η γενικευμένη αδυναμία και η εύκολη κόπωση, και κατά δεύτερον στο ότι στις γυναίκες μπορεί ο πόνος από το στήθος να εξαπλώνεται πιο συχνά στην περιοχή του λαιμού ή στην κάτω γνάθο, συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι στις γυναίκες το έμφραγμα μπορεί να εμφανίζεται με βαρύτερη εικόνα και να σχετίζεται με χειρότερη απώτερη πρόγνωση, σε σχέση με τους άνδρες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω στοιχεία, τόσο η Ευρωπαïκή, όσο και η Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία, έχουν επιδοθεί εδώ και καιρό σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των ιατρών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες. Η σύσταση προς τις γυναίκες είναι να λαμβάνουν τα κατάλληλα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, όπως η άσκηση, η σωστή διατροφή, η διατήρηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά όρια, καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.
Επιπρόσθετα, οι γυναίκες – ιδιαίτερα εκείνες που συγκεντρώνουν τους παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν – θα πρέπει να απευθύνονται νωρίς στον ιατρό τους προκειμένου να γίνεται έγκαιρη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου τους και χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής αντιμετώπισης αυτού. Τέλος, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, αναζητώντας έγκαιρα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση οξέος επεισοδίου.
Από την πλευρά τους οι ιατροί θα πρέπει να είναι πλέον πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στην πιθανότητα ύπαρξης καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα για την αποκάλυψη της νόσου! Αυτό τονίζεται καθώς αποτελεί παγιωμένη γνώση η διαφορετική «συμπεριφορά» των γυναικών στις διάφορες διαγνωστικές δοκιμασίες (π.χ. δοκιμασία κόπωσης), συγκριτικά με τους άνδρες. Επίσης, πρέπει να υπάρχει αυξημένος βαθμός επαγρύπνησης για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου στις άτυπες μορφές της!
Πράγματι, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει βελτιωθεί σημαντικά η επίγνωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους λειτουργούς της υγείας. Ελπίζουμε λοιπόν σε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, γεγονός που θα έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.
Δημήτριος Χατζής
Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
dimitrioschatzis@yahoo.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: