Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να έχετε ανεπάρκεια σιδήρου χωρίς αναιμία. Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας.
Αναιμία είναι όταν το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι πολύ χαμηλό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία. Η σιδηροπενική αναιμία επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων στον κόσμο.
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να παράγει επαρκή αριθμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Είναι επίσης πιθανό να έχετε ανεπάρκεια σιδήρου χωρίς αναιμία, αν και μπορεί να εξελιχθεί σε αναιμία. Μια μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη σιδήρου χωρίς αναιμία είναι στην πραγματικότητα τρεις φορές πιο συχνή από την σιδηροπενική αναιμία.
Η έλλειψη σιδήρου με και χωρίς αναιμία είναι καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.
Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου χωρίς αναιμία
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει μερικά από τα ίδια συμπτώματα με την αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε σίγουρα είναι μέσω της αιμοληψίας.
Τα κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:
- δυσκολία συγκέντρωσης ή εστίασης
- αίσθημα κόπωσης ή λήθαργου
- αλλαγές στη διάθεση
- αίσθημα αδυναμίας, ειδικά όταν κάνετε μια δραστηριότητα
Είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Πιθανώς θα σας συστήσει οι εξετάσεις αίματος για να δει τα επίπεδα σιδήρου σας και να καθορίσει εάν συνιστούν σιδηροπενική αναιμία.
Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να πέσουν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα σας κάτω από το φυσιολογικό. Εάν υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά σας να λαμβάνετε αρκετό σίδηρο, τα αποθέματα σιδήρου του σώματός σας μπορεί να εξαντληθούν πιο γρήγορα.
Ποιες είναι οι αιτίες της έλλειψης σιδήρου;
Η έλλειψη σιδήρου έχει διαφορετικές αιτίες. Μερικές φορές είναι ένας συνδυασμός παραγόντων.
Οι κοινές αιτίες έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:
- χαμηλή πρόσληψη σιδήρου από τρόφιμα ή συμπληρώματα
- αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο
- κακή απορρόφηση σιδήρου
Μερικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που:
- ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή
- είναι έγκυες γυναίκες
- είναι παιδιά ή έφηβοι και χρειάζονται επιπλέον σίδηρο για την ανάπτυξη
- είναι αθλητές
- έχουν κάνει εγχείρηση γαστρικής παράκαμψης
- έχουν ενεργή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή κοιλιοκάκη
- έχουν αλλαγές στο οξύ του στομάχου τους από τη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων ή από λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
- είναι γυναίκες με έμμηνο ρύση, ειδικά όσες έχουν βαριές περιόδους
- έχουν απώλεια αίματος λόγω εσωτερικής αιμορραγίας ή χειρουργικής επέμβασης
Τι πρέπει να ξέρετε για την φερριτίνη και την αιμοσφαιρίνη
Τα επίπεδα φερριτίνης παίζουν επίσης ρόλο στην έλλειψη σιδήρου. Η φερριτίνη είναι μια μορφή αποθήκευσης σιδήρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τον χαμηλό σίδηρο ως επίπεδο φερριτίνης κάτω από 12 μικρογραμμάρια/L. Γενικώς ένα επίπεδο φερριτίνης κάτω από 30 μικρογραμμάρια/L θα πρέπει να θεωρείται ανεπάρκεια σιδήρου.
Μια εξέταση κορεσμού τρανσφερίνης είναι επίσης χρήσιμη για να δούμε πόσος σίδηρος στο αίμα συνδέεται με την τρανσφερίνη. Η τρανσφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στην μεταφορά του σιδήρου στο αίμα. Ένας χαμηλός κορεσμός τρανσφερίνης συνήθως υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου.
Η αιμοσφαιρίνη μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τα επίπεδα σιδήρου. Η αιμοσφαιρίνη είναι το μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο. Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά, σημαίνει ότι τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας είναι επίσης χαμηλά.
- Η έλλειψη σιδήρου χωρίς αναιμία μπορεί να διαγνωστεί όταν η φερριτίνη είναι χαμηλή αλλά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι στο φυσιολογικό εύρος
- Από την άλλη πλευρά, η σιδηροπενική αναιμία διαγιγνώσκεται εάν η φερριτίνη και η αιμοσφαιρίνη είναι και τα δύο χαμηλά
Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου χωρίς αναιμία;
Η βασική θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου είναι συνήθως οι διατροφικές αλλαγές/προσαρμογές και τα από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει συμπληρώματα σιδήρου, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τον τύπο και τη δόση που πρέπει να πάρετε.
Οι εγχύσεις σιδήρου (ενέσιμα συμπληρώματα) είναι μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό συνήθως γίνεται μόνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
Η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου από τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει, αλλά αυτό είναι πιο αποτελεσματικό σε μη συμπτωματικά άτομα που δεν έχουν προβλήματα απορρόφησης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν αρκούν για να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου στο φυσιολογικό τους εύρος.
Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε εκ νέου εξέταση αίματος εντός 2 έως 3 μηνών από την έναρξη λήψης ενός συμπληρώματος.
Εάν η έλλειψη σιδήρου δεν αντιμετωπιστεί, η ποσότητα σιδήρου στο σώμα σας μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία θα μπορούσαν, τελικά, να προκαλέσουν αναιμία.
Πηγή: https://www.healthline.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα βάλετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας: Αντιμετώπιση της αναιμίας και αυξημένη ενέργεια
Αναιμία από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα και πόση Β12 χρειάζεστε την ημέρα
Σίδηρος: 10 υγιεινές τροφές για να πάρετε σίδηρο – Πόσο χρειάζεστε κάθε μέρα
9 σημάδια ότι έχεις έλλειψη σιδήρου: Μην υποτιμάς το πρόβλημα
φωτό: iStock