Για το λίπωμα που έχει στο λαιμό του μίλησε ο Γιώργος Μητσικώστας, εξηγώντας ότι δεν προχωρά στην αφαίρεσή του διότι είναι ήσσονος σημασίας και δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.
Το λίπωμα είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος όζος από λίπος, που συνήθως βρίσκεται μεταξύ του δέρματος και της υποκείμενης στοιβάδας μυών, αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Όταν κάποιος το αγγίζει το νιώθει μαλακό σαν ζύμη. Δεν είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα και μπορεί να μετακινηθεί εύκολα με ελαφρά πίεση του δακτύλου. Τα λιπώματα συνήθως ανιχνεύονται στην μέση ηλικία και μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα του ενός.
Τα λιπώματα μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα. Είναι όμως πιο συχνά στον λαιμό, στους ώμους, στην πλάτη, στην κοιλιά, στα μπράτσα και στους μηρούς. Αν και συνήθως είναι μικρά (τυπικά έχουν διάμετρο κάτω από 5 εκατοστά), μπορεί να μεγαλώσουν σημαντικά.
Μερικές φορές προκαλούν πόνο. Αυτό συμβαίνει εάν αναπτυχθούν αρκετά, ώστε να πιέζουν παρακείμενα νεύρα ή αν περιέχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία.
Πολύ σπάνια είναι το λίπωμα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Αν όμως αναπτύξετε οποιοδήποτε εξόγκωμα ή οίδημα (πρήξιμο) στο σώμα σας, πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό.
Οι αιτίες των λιπωμάτων δεν είναι αποσαφηνισμένες. Έχει παρατηρηθεί ότι τείνουν να προσβάλλουν πολλά μέλη των ιδίων οικογενειών, επομένως στην ανάπτυξή τους πιθανώς εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες.
Παράγοντες κινδύνου και διάγνωση
Αρκετοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ενός λιπώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η ηλικία και, όπως προαναφέρθηκε, το γενετικό υπόβαθρο.
Αν και το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι συνηθέστερες ηλικίες εκδήλωσης κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 ετών. Επιπλέον, είναι πιο συχνό σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό λιπωμάτων.
Η διάγνωσή του γίνεται με βάση την κλινική εξέταση και ίσως μία βιοψία. Πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να ζητήσει ο ιατρός εάν το λίπωμα:
- Είναι πολύ μεγάλο
- Έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά
- Μοιάζει πολύ βαθύ
Αυτό γίνεται για να αποκλειστεί το πολύ ισχνό ενδεχόμενο να πρόκειται για λιποσάρκωμα. Το λιποσάρκωμα είναι κακοήθης όγκος του λιπώδους ιστού. Εν τούτοις, προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα, διότι μεγαλώνει γρήγορα, δεν είναι κινητό και συνήθως είναι επώδυνο.
Η θεραπεία
Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία για το λίπωμα. Αν όμως ενοχλεί τον πάσχοντα, προκαλεί πόνο ή μεγαλώνει διαρκώς, ο ιατρός μπορεί να προτείνει την αφαίρεσή του. Αυτή μπορεί να γίνει χειρουργικά ή με λιποαναρρόφηση.
Συνήθως τα λιπώματα αφαιρούνται χειρουργικά. Οι υποτροπές είναι σπάνιες, ενώ με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μειώνεται και η ουλή που αφήνουν. Εάν γίνει λιποαναρρόφηση, ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει βελόνα για να αναρροφήσει τον λιπώδη όζο.
Φωτογραφία: EUROKINISSI