“Η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση με τον Έλληνα πολίτη συνεχώς βαλλόμενο και στο επίπεδο της Υγείας.
Ο ασθενής πλήττεται καθημερινά και βλέπει να δυσχεραίνεται η πρόσβασή του στην ιατρική, την φαρμακευτική και τη νοσηλευτική του περίθαλψη.
Καθημερινά καλείται να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που συνιστούν το κράτος πρόνοιας και είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να παρέχονται από την ελληνική πολιτεία. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια στιγμή οι λειτουργοί της υγείας έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα παραμένοντας απλήρωτοι εδώ και καιρό από τον ΕΟΠΠΥ και οδηγούμενοι στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση.
Η επίπτωση των μέτρων που προβλέπονταν στο μεσοπρόθεσμο αποτελεί την χαριστική βολή στο ημιθανές σύστημα υγείας.
Ως γιατροί και λειτουργοί της υγείας καταδικάζουμε τα συγκεκριμένα μέτρα και όπως μας επιβάλλει ο όρκους μας, θ αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και μέσο για να προστατεύσουμε, σε καθημερινή βάση, το πολύτιμο αγαθό της Υγείας που μας εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας.
Η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία .
Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.
Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν
Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο. Η αλλαγή του σκευάσματος εκτός του θεράποντος γιατρού μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του.
Το μέτρο αυτό θα γίνει η κερκόπορτα για να φθάσουν στον ασθενή αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα από χώρες του τρίτου κόσμου. Καθώς υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για την πραγματική δυνατότητα ελέγχου της κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας των εισαγόμενων γενοσήμων στη χώρα μας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει, και στήριζε ανέκαθεν, ποιοτικά και ασφαλή και επώνυμα γενόσημα, ιδιαίτερα της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που έχουν την πιστοποίηση της Ελληνικής Φαρμακοποιίας.
Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι τασόμεθα υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας.
Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά μόνο του γιατρού.
ΕΟΠΥΥ
Ο Ιατρικός Σύλλογος είχε από την πρώτη στιγμή καταγγείλει ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής και επικίνδυνος. Η κατάρρευσή του απειλεί να συμπαρασύρει όχι μόνο την πρωτοβάθμια αλλά και την δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Παράλληλα έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν πλέον αδυναμία επιβίωσης των ιατρείων και εργαστηρίων τους.
Τελευταία πράξη του δράματος ήταν η αυθαίρετη μείωση από τον ΕΟΠΥΥ κατά 25% στην κοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων που είχαν οριστεί το 1991 χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους υπεύθυνους συλλόγους και φορείς, και ούτε βέβαια με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Θα πρέπει να συζητηθεί από κοινού με όλους τους αρμόδιους φορείς και να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ΕΟΠΥΥ, προτού φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζονται και οι ασφαλισμένοι όπως οι ανασφάλιστοι και οι μακροχρόνια άνεργοι πολίτες, μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία που πολλαπλασιάζονται, μέρα με την ημέρα, σε όλη τη χώρα.
Η πρόταση του ΙΣΑ περιλαμβάνει την αύξηση κρατικής επιχορήγησης στο 0,6% και στη συνέχεια στο 1% του ΑΕΠ, την ελάττωση των λειτουργικών δαπανών του Φορέα καθώς και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα βάσει εισοδηματικών και φορολογικών κριτηρίων.
Επίσης προτείνουμε την ανακοστολόγηση Ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε επίπεδα πραγματικών δεδομένων κόστους οφέλους, την ελάττωση της φαρμακευτικής δαπάνης με απευθείας μείωση στις χονδρικές τιμές φαρμάκων και τη στήριξη τις ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας .
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι γίνει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει την απευθείας εισφορά ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ .
Ακόμη προτείναμε τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ που θα συσταθεί από παρόχους και χρήστες Υγείας και θα μεταδώσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στην ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ”
Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας