Iatropedia

Γιορτή της Μητέρας: Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι πονοκέφαλος

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2RTW7DIBCF95V6B4u1LdmxaZpeJepimCHuKI6pAKeKIt89/NgS6+5438yDecPz/a2qhALHKL6qZ1RB8zQtzlvwbOaA23rjmtgbyzBFGNmaKsJ58IvTLl6xIQSvx9Cb4ebf3zlnXe2FVAyOUBKiLphbVGI7Wut/O/Phe48Co57xkQYuglg9achBzrlVXP+8trcy2p1Jm0LDQmyKlHeDMEVDX9z8axl5Hgub8T/alhsLKze3AszGp0m2YILCSqPs+m449LI7SfkpZS/lIPZvMHhlKmdlio7h4ygPBG2j9IDNgHRpgI7YqAu1hAq6DlXY1PoChdcttQ4CAAA=

H μητρότητα είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα συναισθήματα αλλά πολλές φορές η καθημερινότητά δεν φαντάζει ιδανική ή όπως την ονειρευόσουν. Αντίθετα κρύβει κούραση, τρέξιμο, άγχος, ένταση και έλλειψη ύπνου. Όλα αυτά μαζί ή και το καθένα ξεχωριστά, πυροδοτούν πολύ συχνά ή ακόμη και καθημερινά πονοκεφάλους με αποτέλεσμα μία μαμά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις και στις υποχρεώσεις της.

γράφει ο δρ Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Το σωστό θα ήταν να αντιμετωπιστεί άμεσα, αν και τις  περισσότερες φορές, οι περισσότερες αγνοούν τα συμπτώματα με αποτέλεσμα να εντείνεται ο πόνος. Είτε λοιπόν ο πονοκέφαλος είναι τύπου τάσης δηλ. απλός κοινός πονοκέφαλος, είτε είναι ημικρανία, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν στο να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σας:

·         Χαλαρώστε το λαιμό σας.

Είναι μόνο μία «στάση» μακριά από το κεφάλι σας, οπότε όταν είναι άκαμπτο ή τεντωμένο, μπορεί να ακολουθήσει πόνος. Κρατώντας τον λαιμό σας χαλαρό με καθημερινές ασκήσεις (συμπεριλαμβανομένου του stretching ή της yoga) μπορεί να βοηθήσει. Για τις μητέρες που θηλάζουν  ή κρατούν αγκαλιά το  μωρό σχεδόν όλη την ημέρα, η κεφαλαλγία τάσης είναι πολύ συνηθισμένη. Αναλογιστείτε ότι το 75% των πασχόντων από ημικρανία κρατούν άκαμπτο ή τεντωμένο  το λαιμό τους πριν  ξεκινήσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας.

·          Ήπια άσκηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήπια και τακτική άσκηση έχει σωματικά οφέλη και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και την αποφυγή του πονοκεφάλου

·         Ενυδάτωση.

Προσπαθήστε  να πίνετε όσο πιο πολλά υγρά μπορείτε  ώστε να  έχετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας.

·         Διάλειμμα.

Προσπαθήστε  να περνάτε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα  σ’ ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να κάνετε αργές, βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από το μύτη και εκπνέοντας από το στόμα

·         Snack.

Φάτε ένα υγιεινό σνακ. Τα μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να διαταράξει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει πονοκέφαλο.

·         Κατανοήστε τις ορμόνες σας.

Το να έχετε  έμμηνο ρύση, να είστε σε ωορρηξία ή να είστε στην αρχή της εγκυμοσύνης  μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τις ορμόνες σας. Γνωρίστε λοιπόν τον κύκλο σας και προσπαθήστε να αποφύγετε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως π.χ.  παράληψη γεύματος, έλλειψη ύπνου – κατά τις κρίσιμες στιγμές του μήνα.

·         Κρατήστε «ημερολόγιο πονοκεφάλων».

Κρατήστε την ημέρα και την ώρα που έχετε πονοκέφαλο, τι κάνατε πριν τον πονοκέφαλο, με ποιο τρόπο τον αντιμετωπίσατε και πόσο επιτυχής ήταν η αντιμετώπιση. Το ημερολόγιο θα βοηθήσει το ιατρό σας στη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός σας, αν αυτό επιμένει.

·         Χρησιμοποιείστε αναλγητικά.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση. Τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου.

Σε περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν βοηθά να ξεπεράσετε το πρόβλημα των πονοκεφάλων, ή αν οι πονοκέφαλοι σας ενοχλούν περισσότερο συχνά από 2 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε για πιο εξειδικευμένες λύσεις, όπως η προληπτική θεραπεία με φάρμακα, ιατρικές συσκευές ή εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής