Iatropedia

Η γρίπη είναι εδώ – Ο Οκτώβριος είναι μήνας αντιγριπικού εμβολιασμού

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη σε εγρήγορση για την επικείμενη έξαρση κρουσμάτων γρίπης και συνιστά την τήρηση των μέτρων πρόληψης ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα όπως τους προηγούμενους χειμώνες. Δηλαδή να εμβολιαστούν όσοι είναι στις ομάδες κινδύνου, να αποφεύγουμε άτομα που φτερνίζονται και βήχουν, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να βάζουμε το μανίκι μας ή ένα χαρτομάντιλο μπροστά στο στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε, και να αποφεύγουμε τα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο αν ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη πραγματικά αποτελεσματική κίνηση πρόληψης της γρίπης και πρέπει να γίνεται ετησίως αυτήν την εποχή από όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατασταλμένους, τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα, τους καπνιστές, τους σοβαρά παχύσαρκους, τους καρδιοπαθείς, τους διαβητικούς και άλλες ομάδες χρόνια πασχόντων. Το βασικό όμως είναι να γίνεται ετησίως από τους υγειονομικούς και γενικά όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυιατρεία, ΤΟΜΥ αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με γέροντες ή βρέφη- νήπια.

Διαβάστε εδώ την σχετική εγκύκλιο: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ 2017-2018_21Sep2017

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε αν δεν αποφύγουμε να κολλήσουμε τον ιό. Το βασικό είναι να επικοινωνήσουμε από το πρώτο 24ωρο με παθολόγο ή γενικό γιατρό ή παιδίατρο και να ρωτήσουμε μήπως πρέπει στην περίπτωσή μας να γίνει λήψη αντιικών φαρμάκων. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκουραστούμε, να πίνουμε πολλά υγρά, να τρώμε καλά και να λαμβάνουμε αντιπυρετικά μόνο αν η θερμοκρασία μας αυξάνεται άνω των 38 Κελσίου.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά δεν αντιμετωπίζουν ιούς. Κι άρα η λήψη αντιβίωσης στη γρίπη είναι άχρηστη αν όχι επιβαρυντική. Αντιβίωση συστήνει ο γιατρός όταν η γρίπη μας αφήσει κάποια λοίμωξη τύπου ωτίτιδα, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, πνευμονία που προκαλούνται από μικρόβια.

Δείτε παρακάτω το βίντεο για την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών: