Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Δημοσθένης Μπούρος τονίζει ότι έχει ζωτική σημασία να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όσοι είναι άνω των 65 ετών, οι καπνιστές και οι έγκυοι. Το ίδιο και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (ιδίως καρδιοαναπνευστικά) ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Εξίσου σημαντικό είναι να εμβολιάζεται και το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές).
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ιδανικά πριν το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί προστασία πριν αρχίσει η εποχή της γρίπης.
Για την ανάπτυξη ανοσίας απαιτούνται 15 ημέρες, ενώ η εποχή της γρίπης στη χώρα μας κατά κανόνα αρχίζει μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Αν, όμως, αρχίσουν νωρίτερα να καταγράφονται σοβαρά περιστατικά, ο εμβολιασμός πρέπει να επισπευσθεί.
Αν κάποιος κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου, μπορεί τον Φεβρουάριο να χρειασθεί επανάληψη του εμβολιασμού. Και αυτό, διότι η εποχή της γρίπης διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου και τα αντιγριπικά εμβόλια μάς προστατεύουν για περίπου 4 μήνες.
Ο πνευμονιόκκοκος
Για τον πνευμονιόκοκκο υπάρχουν δύο εμβόλια, ένα που προστατεύει από 23 στελέχη του βακτηρίου και ένα που προστατεύει από 13. Τα «εμβόλια της πνευμονίας» όπως αποκαλούνται από τον κόσμο, συνιστώνται σε καπνιστές, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους.
Τα δύο εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται ταυτοχρόνως, αλλά αφού περάσει ικανό χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό με το ένα ή με το άλλο. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, το εμβολιαστικό σχήμα είναι ως εξής:
* Αν έχουν περάσει την ηλικία των 65 ετών και δεν έχουν κάνει κανένα από τα δύο εμβόλια της πνευμονίας, πρέπει να κάνουν πρώτα το 13δυναμο και μετά από τουλάχιστον 12 μήνες το 23δυναμο.
* Αν έχουν περάσει τα 65 έτη και έχουν κάνει το 23δυναμο, να κάνουν το 13δυναμο μετά από τουλάχιστον 1 χρόνο.
* Αν είχαν κάνει το 23δυναμο πριν τα 65 τους και τώρα είναι πάνω από 65, πρέπει να κάνουν το 13δυναμο (εφ’ όσον πέρασε τουλάχιστον 1 χρόνος από το 23δυναμο) και μετά από 6-12 μήνες ακόμα μία δόση του 23δυναμου.
* Αν κάποιος κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, καλό είναι να περιμένει 15 ημέρες πριν κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου και το αντίστροφο.
Δυστυχώς, «υπάρχουν ακόμα και πνευμονολόγοι που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και αυτό είναι πολύ σοβαρό», λέει ο δρ Μπούρος. «Οι γιατροί πρέπει να παροτρύνουν τους ασθενείς να εμβολιάζονται και όχι να μην τους μιλούν για τον εμβολιασμό ή να τους αποτρέπουν, όπως δυστυχώς αρκετά συχνά γίνεται».
Και συνεχίζει: «Είναι τεκμηριωμένο πως το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει κατά 50-70% τα κρούσματα ή και τη σοβαρότητα της γρίπης, αναλόγως με το στέλεχος του ιού της γρίπης και την ηλικία του ασθενούς. Επιπλέον, το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου είναι 50–70% αποτελεσματικό στους ενήλικες στην πρόληψη της σοβαρής πνευμονίας και περίπου 90% στα παιδιά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πνευμονία: Ένας δολοφόνος υπεράνω υποψίας
5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πνευμονία
Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία