Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: 24 κρούσματα έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπους το 2024, λέει το ECDC

bird flu

Τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε τέσσερις χώρες του κόσμου. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στις ΗΠΑ.

Η γρίπη των πτηνών έχει προσβάλλει 24 ανθρώπους το 2024 σε τέσσερις χώρες του κόσμου, κοστίζοντας τη ζωή των δύο εξ αυτών, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως  Ασθενειών (ECDC), τα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε ανθρώπους που ήρθαν σε στενή επαφή κυρίως με άρρωστα πουλερικά. Μερικά όμως παρατηρήθηκαν σε εργαζομένους σε φάρμες με άρρωστες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ. Ανέρχονται σε 13, με τα τέσσερα από αυτά να σχετίζονται με τις αγελάδες. Τα υπόλοιπα αναφέρθηκαν σε εργαζομένους σε πτηνοτροφικές μονάδες. Όλοι οι ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA),  από τον Απρίλιο έως και τις 13 Αυγούστου 2024 η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί σε 190 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων. Τα κοπάδια βρίσκονται σε 13 αμερικανικές πολιτείες.

Τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν βρεθεί κρούσματα σε 32 κοπάδια αγελάδων σε πέντε πολιτείες. Οι πολιτείες είναι:

Στην Καμπότζη

Δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Καμπότζη, όπου έχουν αναφερθεί εννέα περιστατικά. Ένας από τους ασθενείς δεν κατόρθωσε να κρατηθεί στη ζωή. Ένας άλλος (ένα κορίτσι εφηβικής ηλικίας) νοσηλεύεται στην εντατική.

Έχουν επίσης αναφερθεί δύο κρούσματα (ο ένας ασθενής κατέληξε) στο Βιετνάμ και ένα κρούσμα στην Αυστραλία.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι το κορίτσι από την επαρχία Σβέι Ριένγκ (Svay Rieng) της Καμπότζης. Νόσησε τον Ιούλιο, αλλά η μόλυνσή της με τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών επιβεβαιώθηκε στις 3 Αυγούστου 2024.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια. Εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Η έρευνα του περιστατικού έδειξε πως τέσσερις ημέρες πριν αρρωστήσει, είχε έρθει σε επαφή με 9 πουλερικά που βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι και στη γειτονιά της. Τα πουλερικά μαγείρεψαν και έφαγαν οι περίοικοι.

Τα εφετινά κρούσματα στην Καμπότζη είναι αυξημένα. Από το 2003, η χώρα είχε συνολικώς 71, με 42 από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους. Εφέτος, όμως, έχει ήδη όπως προαναφέρθηκε εννέα.

Από το 2003

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η γρίπη των πτηνών έχει ανιχνευθεί σε ανθρώπους σε συνολικά 24 χώρες του κόσμου. Ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 907. Οι 463 έχασαν τη ζωή τους, γεγονός που σημαίνει ότι η νόσος έχει θνησιμότητα 51%.

Τα καλά νέα είναι πως ο υπαίτιος ιός δεν έχει (ακόμα) αποκτήσει τη δυνατότητα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο κίνδυνος μόλυνσης για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, τονίζει το ECDC. Ωστόσο για τους εργαζομένους σε πτηνοτροφικές μονάδες και γενικότερα όσους έρχονται σε επαφή με πτηνά είναι χαμηλός προς μέτριος. Αν όμως δεν λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, αυξάνεται περισσότερο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα περιστατικά.

Φωτογραφία: iStock