Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Άλυτο μυστήριο πώς μολύνθηκε ασθενής στις ΗΠΑ

Chicken bird flu

Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες των υγειονομικών Αρχών.

Άλυτο μυστήριο εξακολουθεί να αποτελεί για τους επιστήμονες ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο στο Μισούρι βρέθηκε θετικό στον ιό Η5 που προκαλεί γρίπη των πτηνών.

Το περιστατικό είναι γίνει γνωστό πριν από μία εβδομάδα, αλλά οι επιδημιολόγοι ακόμα δεν έχουν βρει την πηγή της μόλυνσής του. Γνωρίζουν όμως με βεβαιότητα είναι ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν κατάφεραν ούτε να ταυτοποιήσουν το στέλεχος του ιού που τον έχει προσβάλλει. Οι πρώτες γενετικές αναλύσεις υποδηλώνουν ότι ο ιός μοιάζει πολύ με τον Η5Ν1 που έχει εντοπιστεί στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ.

Ο ασθενής του Μισούρι είναι ο 14ος που διαγιγνώσκεται εφέτος με γρίπη των πτηνών. Οι προηγούμενοι 13 ήταν εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές μονάδες (οι εννέα) και σε φάρμες γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων (οι τέσσερις).

Τα νεότερα για το περιστατικό του Μισούρι έδωσε στη δημοσιότητα ο Dr. Nirav Shah αναπληρωτής διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως είπε, δεν θα ήταν πρωτοφανές να μην ταυτοποιηθεί ποτέ η πηγή της μόλυνσης του συγκεκριμένου ανθρώπου. Από τα σχεδόν 500 κρούσματα γρίπης των πτηνών που έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως σε ανθρώπους από το 2010, η πηγή της μόλυνσης δεν βρέθηκε στο 8%, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Το πρώτο κρούσμα με άγνωστο τρόπο μόλυνσης στις ΗΠΑ

Οι έρευνες στον ασθενή του Μισούρι δεν βρήκαν στοιχεία ότι υπάρχει εξάπλωση της γρίπης των πτηνών μεταξύ ανθρώπων. Ούτε βρέθηκε να έχει η γρίπη ασυνήθιστη δραστηριότητα στην περιοχή. Επιπλέον, ο ασθενής δεν είχε καταναλώσει μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πώς εκδηλώθηκε

Η συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό του ήταν πολύ χαμηλή, πρόσθεσε ο Dr. Shah. Γι’ αυτό τον λόγο δεν έχει γίνει ακόμα πλήρης ταυτοποίηση του ιού. Ωστόσο τα έως τώρα ευρήματα βρίσκουν πολλές ομοιότητες με τον ιό των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων. Γι’ αυτό και το βάρος των ερευνών στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Dr. Shah παρείχε λεπτομέρειες για την υγεία του ασθενούς. Όπως είπε πάσχει από σημαντικά υποκείμενα νοσήματα. Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε στις 22 Αυγούστου 2024 επειδή παρουσίασε οξύ πόνο στο στήθος. Είχε επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετο, διάρροια).

Στη διάρκεια της νοσηλείας του ελέγχθηκε για γρίπη. Όταν βγήκε θετικός, τα δείγματά του εστάλησαν στο κρατικό εργαστήριο του Μισούρι για ταυτοποίηση του υπαίτιου στελέχους. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό ότι είχε μολυνθεί από γρίπη των πτηνών. Έκτοτε ο ασθενής έχει βγει από το νοσοκομείο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη έξαρση της γρίπης των πτηνών στα εκτρεφόμενα ζώα. Είναι επίσης η μοναδική χώρα με μολυσμένες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα έχουν βρεθεί μολυσμένα 203 κοπάδια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Τα κοπάδια εντοπίζονται σε 14 αμερικανικές πολιτείες.

Φωτογραφία: iStock