Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχίες ότι εξαπλώνεται «σιωπηλά» ανάμεσα στις αγελάδες

Βρέθηκαν μολυσμένες αγελάδες χωρίς συμπτώματα, σε κοπάδια στα οποία έγινε προληπτικός έλεγχος.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που βλέπει τη μία μετά την άλλη τις αμερικανικές πολιτείες να αναφέρουν μόλυνση γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων με τη γρίπη των πτηνών.

Έως στιγμής, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη της νόσου σε 32 κοπάδια σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο η εστία της μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί σε όλες. Οι οκτώ πολιτείες είναι:

  1. Το Άινταχο
  2. Το Τέξας
  3. Το Κάνσας
  4. Το Μίσιγκαν
  5. Το Νέο Μεξικό
  6. Η Βόρεια Καρολίνα
  7. Το Οχάιο
  8. Η Νότια Ντακότα

Οι πρώτες λοιμώξεις καταγράφηκαν στο Τέξας, όπου η πηγή της μόλυνσης ήταν νεκρά πτηνά (περιστέρια, κοτσύφια κ.ά.) με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι αγελάδες. Σε άλλες περιπτώσεις, η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε μέσω της διαπολιτειακής διακίνησης ζώων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με το Τέξας, αναφέρει το USDA.

Επιπλέον, η εξάπλωση του ιού μέσω της μετακίνησης ζώων υποδηλώνει ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται πλέον και μεταξύ των αγελάδων. Ο τρόπος δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Επειδή, όμως, έως στιγμής τα συμπτώματα των μεγαλόσωμων ζώων είναι ήπια, το USDA εκτιμά πως πιθανώς μεταδίδεται με τον μολυσμένο εξοπλισμό αρμέγματος.

Χωρίς συμπτώματα

Στην αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στις αγελάδες, συμβάλλει το γεγονός πως στη Βόρεια Καρολίνα ο ιός ανιχνεύθηκε και σε ασυμπτωματικά ζώα.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει σιωπηλή διασπορά του ιού μεταξύ των αγελάδων. Αυτό  θα μπορούσε να συμβαίνει και σε άλλες πολιτείες και κοπάδια. Για να αποσαφηνιστεί το θέμα, το USDA δεν αποζημιώνει πλέον μόνο τον έλεγχο των αγελάδων με συμπτώματα. Αποζημιώνει και τους γαλακτοπαραγωγούς που ελέγχουν προληπτικά τα ζώα τους για τη γρίπη των πτηνών.

Οι επιστήμονες του υπουργείου ανέφεραν επίσης πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Η5Ν1 της γρίπης πτηνών «επέστρεψε» από τις αγελάδες σε γειτονικές φάρμες πουλερικών. Ούτε σε αυτή την περίπτωση, όμως, έχει βρεθεί ακόμα πώς ήρθαν σε επαφή τα ζώα με τα πουλερικά.

Η μεγάλη ανησυχία

Με όλη αυτή την αβεβαιότητα και την συνεχή εξάπλωση, μοιραίο είναι να αναρωτιούνται οι επιστήμονες αν σιγά-σιγά πλησιάζει η ώρα να αρχίσει να περνάει ο ιός Η5Ν1 και στους ανθρώπους.

Αυτό θα γίνει πιο εύκολα, εκτιμούν, εάν περάσει από τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις γειτονικές φάρμες των χοίρων. Αυτές συχνά γειτνιάζουν με φάρμες πουλερικών και οι χοίροι είναι γνωστό ότι μολύνονται εύκολα και από τη γρίπη των πτηνών και από τη γρίπη των ανθρώπων.

Αν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανασυνδυασμός των ιών της γρίπης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προς το παρόν, αυτό που ξέρουν θετικά οι επιστήμονες είναι πως η γρίπη των πτηνών είναι θανατηφόρος για τα πτηνά αλλά κατά κανόνα ήπια στις αγελάδες. Ωστόσο το γάλα των άρρωστων ζώων περιέχει υψηλά επίπεδα του ιού. Όποιος πιει το μολυσμένο γάλα χωρίς να το παστεριώσει, κινδυνεύει να μολυνθεί. Και με τη «σιωπηλή» (δηλαδή ασυμπτωματική) μετάδοση που έχει βρεθεί, αυτό δεν είναι και δύσκολο να συμβεί.

Επομένως πρέπει να πίνουμε μόνο παστεριωμένο γάλα, τονίζει η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην κτηνοτροφία πρέπει να παίρνουν όλα τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών.

Φωτογραφία: iStock