Γρίπη των πτηνών: Έφτασε για πρώτη φορά στην Ανταρκτική, λένε οι επιστήμονες
Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε θαλασσοπούλια στην Ανταρκτική, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πλέον εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη. Εγείρει επίσης ανησυχίες για το μέλλον της πανίδας στην περιοχή.
Την σχετική ανακάλυψη έκανε ο Βρετανικός Οργανισμός Έρευνας της Ανταρκτικής (BAS). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εντοπίστηκε υψηλής παθογένειας γρίπη των πτηνών (HPAI) Η5Ν1 σε πληθυσμούς καφέ στερκοραριΐδων (σκούα) στη νήσο Μπερντ της Νότιας Γεωργίας.
Η Νότια Γεωργία είναι μέρος του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Αμερικής, ακριβώς πάνω από την κύρια μάζα της Ανταρκτικής. Ο βρετανικός οργανισμός πιστεύει ότι τα πτηνά έφεραν την ασθένεια μαζί τους, επιστρέφοντας από τη μετανάστευσή τους στη Νότια Αμερική.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι η εμφάνιση του ιού σε μία τόσο απομονωμένη περιοχή του πλανήτη μπορεί να απειλήσει την πανίδα της περιοχής. Και αυτό, διότι πτηνά και θηλαστικά των πάγων πιθανώς θα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε αυτόν. Επιπλέον, ζουν σε τεράστιους πληθυσμούς, επιτρέποντας την αποτελεσματική διασπορά του μεταξύ τους.
Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από το σάλιο και άλλα εκκρίματα των μολυσμένων πτηνών. Η Ανταρκτική και τα υπεράκτια νησιά της φιλοξενούν:
- Περισσότερα από 100 εκατομμύρια πτηνά
- 6 είδη φώκιας
- 17 διαφορετικά θαλάσσια κήτη
Τεράστια έξαρση σε όλο τον κόσμο
Οι πληθυσμοί αυτών των θηλαστικών και των πτηνών είναι τέτοιοι που επιτρέπουν την ευρεία διασπορά του ιού, αναφέρει το δίκτυο OFFLU. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από ειδικούς στην γρίπη των πτηνών. Ιδρύθηκε το 2005 από τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (WOAH).
Ο Βρετανικός Οργανισμός Έρευνας της Ανταρκτικής έχει δύο ερευνητικούς σταθμούς στη Νότια Γεωργία. Ο ένας από αυτούς βρίσκεται στη νήσο Μπερντ όπου επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη παρατηρείται σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται τεράστια έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου. Η πιο πρόσφατη είναι η Ιαπωνία, όπου οι Αρχές αναγκάστηκαν να θανατώσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια πουλερικά για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Η μεγάλη αγωνία των ειδικών είναι ότι με την αδιάκοπη μετάδοση, η γρίπη των πτηνών βρίσκει ευκαιρίες να μεταλλαχθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη πέρασε από τα πτηνά σε πολλά είδη θηλαστικών και υπάρχουν σποραδικές αναφορές για μολύνσεις ανθρώπων.
Φωτογραφία: iStock