Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Ελέγχονται 5 υγειονομικοί με ύποπτα συμπτώματα μετά την επαφή με ασθενή

H5N1

Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο, αλλά τώρα ελέγχεται εάν είχαν μολυνθεί από τον υπαίτιο ιό ή όχι.

Τέσσερις ακόμα υγειονομικούς που φρόντισαν έναν ασθενή στο Μισούρι με γρίπη των πτηνών, ελέγχονται από τις Αρχές στις ΗΠΑ για τυχόν έκθεση στον υπαίτιο ιό.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Αύγουστο. Ο ασθενής, που είχε σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με απροσδιόριστη λοίμωξη του αναπνευστικού. Αρχικά δεν ήταν γνωστό ότι είχε γρίπη των πτηνών. Αυτό έγινε αντιληπτό τυχαία, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξέτασης για γρίπη στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Έως ότου, όμως, διαπιστωθεί τι είχε, δεκάδες υγειονομικοί είχαν συμμετάσχει στην περίθαλψή του. Συνολικά 18 έχουν αναγνωριστεί ως άτομα με υψηλή έκθεση στον ασθενή αυτό, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Άλλοι 94 εξ άλλου είχαν χαμηλή έκθεση, διότι είχε πια γίνει γνωστό ότι έπασχε από γρίπη των πτηνών και είχαν ληφθεί μέτρα.

Από τους υγειονομικούς αυτούς, έξι αρρώστησαν σύντομα μετά την έκθεσή τους σε αυτόν. Όλοι είχαν ήπια συμπτώματα. Μόνο ο ένας είχε όμως ελεγχθεί τότε για γρίπη. Οι άλλοι πέντε ελέγχονται τώρα.

Από τους έξι υγειονομικούς, οι τρεις ήταν υψηλού κινδύνου και οι άλλοι τρεις χαμηλού. Αρνητικός είχε βγει ο ένας υγειονομικός υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία για περιστατικό στις ΗΠΑ – Εξετάζονται άλλοι δύο άνθρωποι

Τόσο ο ασθενής όσο και οι υγειονομικοί έχουν αναρρώσει πλήρως. Όλοι τους είχαν ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Δεν ξέρουν πώς μολύνθηκε

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που έγινε γνωστό το περιστατικό του Μισούρι, το οποίο προβληματίζει τους ειδικούς (και) επειδή δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί πως μολύνθηκε ο άνθρωπος αυτός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είχε επαφή ούτε με άρρωστα πουλερικά, ούτε με μολυσμένες αγελάδες.

Η γρίπη των πτηνών διαγνώστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο τελευταία φορά σε πουλερικά στο Μισούρι. Δεν έχει επίσης καταγραφεί κανένα κρούσμα σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, όπως έχει συμβεί σε άλλες αμερικανικές πολιτείες.

Ο ασθενής του Μισούρι αποτελεί το 14ο κρούσμα που προκαλεί η γρίπη των πτηνών εφέτος στις ΗΠΑ. Οι προηγούμενοι 13 ήταν εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές μονάδες ή σε φάρμες με αγελάδες. Οι 9 μολύνθηκαν από έκθεση σε μολυσμένα πουλερικά και οι υπόλοιποι στα μεγαλόσωμα θηλαστικά.

Κανένας από τους ασθενείς αυτούς δεν έχει μολύνει άλλο άτομο – έως στιγμής τουλάχιστον. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θα έφερνε ένα βήμα πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας πανδημίας.

«Η διερεύνηση του περιστατικού συνεχίζεται. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενδείξεις μετάδοσης από άτομο σε άτομο», δήλωσε στο CNN η κυρία Lisa Cox, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Μισούρι.

Η ιχνηλάτηση των οικογενειακών επαφών του ασθενούς έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να βρεθεί άλλο κρούσμα γρίπης των πτηνών. Ένας συγγενής του που νόσησε, ήταν τελικά αρνητικός.

Έως στιγμής, 239 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη των πτηνών σε 14 αμερικανικές πολιτείες. Τον τελευταίο μήνα ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο εξαπλώνεται κυρίως στα κοπάδια της Καλιφόρνιας.

Φωτογραφία: iStock