Γρίπη των πτηνών: Επικίνδυνο για τις γάτες το μη παστεριωμένο γάλα
Περισσότερες από τις μισές γάτες σε μία από τις πρώτες φάρμες με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες όπου ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών, πέθαναν όταν ήπιαν μη παστεριωμένο γάλα, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές.
Συνολικώς 24 γάτες της συγκεκριμένης φάρμας ήπιαν από το γάλα μολυσμένων αγελάδων. Εξετάσεις σε δείγματα απ’ όσες πέθαναν έδειξαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα του ιού Η5Ν1 στον εγκέφαλο και τους πνεύμονές τους. Οι νεκροψίες τους, εξ άλλου, κατέδειξαν «μικροσκοπικές βλάβες συμβατές με σοβαρή, συστηματική ιογενή λοίμωξη».
Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases. Την επιθεώρηση εκδίδουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.
Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες της συγκεκριμένης φάρμας στα μέσα Μαρτίου. Είναι μία από τις συνολικώς 34 φάρμες, σε 9 αμερικανικές πολιτείες, όπου έως στιγμής έχουν βρεθεί μολυσμένα κοπάδια αγελάδων.
Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται μετάδοση της ιδιαίτερα λοιμογόνου γρίπης των πτηνών (HPAI) μέσω μολυσμένου γάλακτος. Ωστόσο είναι από καιρό γνωστό ότι οι γάτες είναι ευάλωτες στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν από αυτό.
Επιπλέον, από τον Μάρτιο που καταγράφηκαν τα συγκεκριμένα κρούσματα, πολλές άλλες γάτες έχουν νοσήσει και πεθάνει στις φάρμες με μολυσμένες αγελάδες, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).
Αντιθέτως, μόνο μικρό ποσοστό των αγελάδων που μολύνονται εκδηλώνουν συμπτώματα της λοίμωξης και ελάχιστες πεθαίνουν. Ειδικότερα, συμπτώματα εκδηλώνει το 10-15% των αγελάδων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι περισσότερες αναρρώνουν μέσα σε έναν μήνα.
Η θνησιμότητα της γρίπης των πτηνών είναι πολύ υψηλότερη στα πουλερικά, τα οποία πεθαίνουν σε σημαντικά ποσοστά όταν μολύνονται.
Σοβαρές νευρολογικές βλάβες και θάνατοι από γρίπη των πτηνών έχουν καταγραφεί και σε γάτες που μολύνθηκαν από άγρια πτηνά.
Τι συνέβη στο Τέξας
Τα κατοικίδια της φάρμας του Τέξας συνήθιζαν να πίνουν ωμό, φρέσκο γάλα από τις αγελάδες. Στις 16 Μαρτίου 2024 οι κτηνίατροι ενημερώθηκαν ότι κάποιες αγελάδες παρουσίαζαν περίεργα συμπτώματα. Είχαν μειώσει την τροφή τους και παρήγαγαν πολύ λίγο γάλα. Επιπλέον το γάλα στις περισσότερες από αυτές ήταν πηχτό, κρεμώδες και κίτρινο.
Μία ημέρα αφότου άρχισαν να αρρωσταίνουν οι πρώτες αγελάδες, άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα και τα αιλουροειδή. Οι γάτες άρχισαν να πεθαίνουν στις 19 Μαρτίου και τελικά χάθηκε πάνω από το 50% από αυτές.
Η περίπτωση αυτή και άλλες ανάλογες ώθησαν τα CDC να εκδώσουν αναθεωρημένες οδηγίες για τους κτηνιάτρους. Σε αυτές συνιστάται να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα για να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό Η5Ν1.
«Αν και είναι απίθανο να μολυνθεί κάποιος από την επαφή με άγρια, αδέσποτη ή κατοικίδια γάτα, δεν είναι αδύνατον», αναφέρουν. Και εξηγούν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί «με την παρατεταμένη, χωρίς προφυλάξεις έκθεση στο ζώο».
Φωτογραφία: iStock